SZTE magazin

Ezüstcsapat a Radnótiból

Örök emlék a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

 

Tavaly ezüstérmesek lettek a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen a 35 középiskolás csapat közül, az első fordulóban legyőzve oktatási intézményük másik csoportját. A fiatal fiúk közül ketten már gőzerővel készülnek az érettségire, egyikük pedig idén ismét megméretteti magát a Szegedi Tudományegyetem agytornáján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fejes Roland, Maróti Gábor és Zsiros Ádám a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai, aki tavaly vállt vállnak vetve indultak el a Szegedi Tudományegyetem különleges Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén, ami abban tér el a szokásostól, hogy nem elég az egykori rektor, Nobel-díjas kutató munkájához kapcsolódó kérdésekre felkészülni, életrajzában is alaposan el kell mélyedni.

„Hatalmas könyvlistát kaptunk a felkészüléshez, nemcsak ismerni kellett kutatási területeit, de azok mechanikáját is meg kellett érteni” – emlékszik vissza Maróti Gábor. A döntő show-szerű vetélkedőjét egy számítógépes megmérettetés előzte meg, ami lényegében szűrőnek számított. Itt dőlt el, hogy mely hat alakulat mérheti majd össze tudását a fináléban. Egy intézményből – így a Radnóti-gimnáziumból is – csak egy csapat juthatott tovább. Tavaly a Radnótiból az RMG Lándzsa csapat bizonyult a legjobbnak. Mintegy egy óra alatt 40 kérdésre kellett választ adniuk.

A második kör – melynek a TIK kongresszusi terme adott otthont – már „mélyebb ismereteket követelt – így Zsiros Ádám. Itt 12 kérdéskört járt végig a továbbjutó 18 középiskolás, és a természettudományos kérdések között felbukkant néhány általános műveltséget mérő is. A szegedi lándzsáknak végül nem sikerült maguk mögé utasítani a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumot, de így is értékes ösztöndíjjal állhattak a képzeletbeli dobogó második fokára.

„Szerintem nagyon jó eredménynek számít, amit elértünk, bár kicsit elszomorít, hogy nem szegedi hármas nyert” – mondta ezzel kapcsolatban Fejes Roland, majd társa, Gábor hozzáfűzte, csupán kettő pont választotta el őket attól, hogy megelőzzék a Hajdú-Bihar megyei egységet. A Szegedi Tudományegyetem 2013-ban is meghirdette a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, melyre november 5-éig lehet jelentkezni. Apró változásokon megy át a viadal, melyet november 29-én rendeznek, ugyanis Szent-Györgyi Albert mellett Klebelsberg Kuno is jelentős szerepet kap, ezért a középiskolásoknak bele kell ásniuk magukat a legendás kultuszminiszter életébe is. A kiírás szerint négyfős csapatok regisztrálhatnak, 12., 11. és legalább egy 10. osztályos diákkal. A Radnóti keretébe Roland idén is bekerült, és gőzerővel dolgozik az elő feladaton, a Szent-Györgyiről és Klebelsbergről készítendő kisfilmen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01