SZTE magazin

Szent-Györgyi és Klebelsberg mozgóképen

Modern köntösben az SZTE tanulmányi versenye

Négyfős középiskolás csapatok mérik össze tudásukat, műveltségüket a november 29-i Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A szervezők számos újítással készülnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Megújult tematika, komplex program. Így jellemezhető az SZTE által 2013-ban újra kiírt Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny, melyhez szervesen kapcsolódik a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által életre hívott Szegedi Tudós Akadémia november 29–30-i rendezvénye. Az ország legjobb középiskolai biológiatanárait és legkiválóbb diákjaikat látják vendégül a Tisza-parti városban, miközben a Nobel-díjas tudós tiszteletére megszervezett középiskolai verseny résztvevői is számot adnak tudásukról. A zsűri elnöke Dux László professzor, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet – Szent-Györgyi Albert egykori munkahelyének egyik utódtanszéke – tanszékvezető egyetemi tanára.

„Nem első alkalommal veszek részt szervezőként, illetve zsűri elnökként Szent-Györgyi Alberthez kapcsolódó versenyhez, de bevallom őszintén, az ideit is nagy érdeklődéssel és izgalommal várom. Nemcsak azért, mert új iskolák, új diákok vesznek részt a megmérettetésen, hanem amiatt is, hogy a Szegedi Tudományegyetem a tavalyihoz képest módosított, ha úgy tetszik, szélesített a kiíráson, nyitott a humán, valamint a társadalomtudományok iránt fogékony fiatalok felé. Ezt azt jelenti, hogy míg 2012-ben a Nobel-díjas tudós és a biokémiai kutatások, illetve a természettudományok, a Szent-

Györgyi által alapított iskola működése voltak a középpontban, addig most jelentősebb szerep jut az egykori rektor sokszínű egyéniségének, szerteágazó (kulturális, közösségszervező, sport- és egyéb) tevékenységének, aktív közéleti szerepvállalásának. Ráadásul górcső alá vesszük a két világháború közötti korszak legendás kultuszminisztere, Klebelsberg Kuno életművét is, így a versenyzők elmélyedhetnek abban, miként állította talpra a Trianon utáni Magyarország kulturális-szellemi életét” – mondta magazinunknak.

Dux László úgy fogalmazott, Szent-Györgyi Albert magyarországi szerepvállalása elválaszthatatlan Klebelsberg Kuno munkásságától, s nem pusztán azért, mert ő csábította haza a tudóst, hanem azért is, mert intézkedéseivel megteremtette az alapot ahhoz, hogy a professzor eredményes – egészen az 1937-es Nobel-díjig ívelő – kutatásokat folytathasson a szegedi egyetemen. „Akár párhuzamot is vonhatunk a mai korszakkal: Klebelsberg megmutatta, hogy egy nehéz gazdasági-társadalmi helyzetből éppen az oktatás, a kultúra, a művészetek kiemelt támogatása jelenthet kiutat” – így a zsűri elnök.

A professzor bízik benne, hogy számos és jól felkészült csapat érkezik majd Szegedről, a dél-alföldi megyékből, valamint a határon túl fekvő területekről is. „Remélem, minden résztvevő és kísérő számára kellemes, szórakoztató, egyben tanulságos is lesz az idei Szent-Györgyi verseny, s közelebb kerülnek majd általa a korszakhoz, Szent-Györgyi Albert, illetve Klebelsberg Kuno életművéhez” – mondta. Különlegességének tartja, hogy előzetes feladatként a négyfős együtteseknek ezúttal három-ötperces videót, kisfilmet kell készíteniük a Nobel-díjas tudós és a kultuszminiszter kapcsolatáról. Dux László érdeklődéssel várja a kreatív alkotásokat, melyek közül a legkiemelkedőbbeket véleménye szerint a viadalt követően a helyi médián keresztül is érdemes lesz megismertetni az érdeklődőkkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01