SZTE magazin

A siker titka a felkészültség és a kreatív, laza légkör

A szegedi egyetemistákból álló BSoD csapata 2014 nyarán ötödik helyet végzett az ITech Challange országos versenyén. Az élményeikről és a különdíjat érdemelt előadásukról kérdeztük őket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ITech Challange 2006 óta az informatikushallgatók országos bajnoksága. Legutóbb 2012-ben rendezték meg, idén pedig új koncepcióval indult újra, hiszen már a diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhettek. A bajnokság során szakértők által kidolgozott IT-esettanulmány feladatok és kvízkérdések megoldásán keresztül ismerkedhetnek meg a jelentkezők az IT-szakemberek munkájával. A 2014-es verseny hatos nagydöntőjébe egy három szegedi egyetemistából álló csapat is bekerült, mely egyedi stílusával lehengerelte a zsűrit, és az ötödik hely mellett egy különdíjjal is gazdagabb lett.

 

itechKékhalál az SZTE-ről

 

A BSoD (Blue Screen of Death, azaz Kékhalál) csapatát alkotó Deák Péter és Ádám Gergő végzős a TTIK mérnökinformatikus mesterszakán, míg Kovács Péter a JGYPK műszaki szakoktató szakán fog végezni. Mindhárman jelentős tapasztalattal rendelkeznek az informatika terén, ám ez volt az első alkalom, hogy közösen vettek volna részt hasonló megmérettetésen. „Én egyszer már szerepeltem ezen a versenyen, igaz, kevesebb sikerrel” – meséli Ádám Gergő. „Az idei nevezés ötlete mégis Deák Petitől származik, ő kért meg minket a csatlakozásra” – teszi hozzá. A csapatban a szakértelem is többrétű: Deák Péter és Kovács Péter az üzemeltetéshez ért, míg Ádám Gergő a szoftverfejlesztésben van otthon.

Abban mindhárman egyetértenek, hogy kezdetben nem vették túlzottan komolyan a versenyt. „Eleinte csak a szakmai kihívás motivált minket, nem pedig a döntőbe jutás. Az online selejtező első két körében esettanulmányi feladatokat kaptunk, amelyeket közösen igyekeztünk megoldani” – emlékszik vissza Ádám Gergő. A selejtező utolsó körében azonban egy bonyolult, többféleképpen értelmezhető feladatot kellett megoldani, amely a csapatok nagy részén kifogott. A BSoD ha nem is tökéletes, de rendkívül kreatív megoldással elég részpontszámot kapott, hogy az addig őt megelőző csapatokat maga mögé utasítva egyedüli szegedi egységként bejusson a Budapesten tartott döntőbe.

 

Nyitottan az újításra

 

„A döntőben két feladatunk volt: egyrészt le kellett bonyolítanunk egy vitát egy másik csapattal arról, hogy megéri-e kis cégnél dolgozni. Másrészt pedig a selejtező harmadik felében beadott rendszertervet kellett ismertetni” – jellemezte a végső megmérettetést Ádám Gergő. A zsűriben nem mellesleg jelen volt a versenyt támogató IT Service és Manpower és Red Bull vezetősége is. „Érdekesség, hogy mi voltunk az egyetlenek, akik nem görcsösen mentek oda, és ezért nyitottak voltunk a kommunikációra, az újításra. Ezért is lettünk különdíjasok” – árulta el a sikerük titkát Deák Péter. „Fontos, hogy az ember lazán álljon hozzá a feladathoz, hogy kreatív, problémamegoldó légkör alakulhasson ki a csapaton belül” – jegyezte meg Ádám Gergő annak kapcsán, hogy mit tartanak fontosnak a sikerhez. „Szakmailag oda kell magad tenni, de emellett élvezni kell a versenyt” – tette hozzá Kovács Péter. „Nyitottnak kell lenni a problémamegoldásra, még akkor is, ha a feladat elsőre bonyolult vagy kívül esik az ismereteden” – érvelt Deák Péter.

 

Tudás és kapcsolatrendszer

 

Ugyan nem végeztek az első helyen, a három csapattag mégis elégedett az elért eredményével, ugyanis sok hasznos dolgot tanulhattak a verseny alatt. A döntőn a nyitott hozzáállásuknak számtalan kapcsolatot tudtak kialakítani a jelenlévőkkel. A Manpower pedig a különdíj keretében hasznos tanácsokkal és képzéssel látta el őket. Ezek a személyre szabott önéletrajztól kezdve az online teszteken és videókon át az interaktív oktatáson át hozzájárultak ahhoz, hogy hatékonyabban menedzseljék saját magukat, amelyet már most sikeresen tudtak kamatoztatni a munkaerőpiacon. „Úgy gondoljuk, hogy a verseny alatt olyan tudásra és kapcsolatrendszerre tudtunk szert tenni, ami olyan kapukat nyitott meg, amelyekre addig nem is gondoltuk volna” – hangzott a csapattagok egybehangzó véleménye, akik mindenki szegedi hallgatónak ajánlják, hogy legalább egyszer vegyenek részt valamilyen egyetemistáknak szóló versenyben, mert az helyezéstől függetlenül az előnyükre válik.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01