SZTE magazin

Legyőzni a rákos sejteket - L’Oréal–UNESCO díja kapott Enyedy Éva Anna

Egy szegedi oktató-kutatónő, Enyedy Éva Anna munkáját is elismerték a L’Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázaton, amelynek keretében 2014-ben is három, kiemelkedő eredményt elért kutatónő munkásságát jutalmazták. A díj – amelynek összértéke 11 000 euró – odaítélésének célja, hogy minél több tehetséges nő váljon elismertté és ismertté a tudomány területén Magyarországon is, így is segítve kutatásaikat, pályafutásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

enyedy éva annaAhogyan tavaly, úgy idén is a három díjazott egyike szegedi. Enyedy Éva Anna, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének adjunktusa a fémtartalmú vegyületek vizes oldatbeli viselkedését, a kemoterápiában használható fémvegyületek emberi szervezetben történő tevékenységét kutatja évek óta. A kutatónő egy szerencsés véletlennek köszönhetően találta meg ezt a területet: egy konferencián Berhard Keppler bécsi professzor javasolta, hogy működjenek együtt.

„Nagyon sokféle vegyülettel foglalkozunk, a módszerünk az, ami kötött. A klinikai gyógyászatban használatban már van három platinaiont tartalmazó készítmény, a most tesztelés alatt álló készítmények többnyire ruténiumtartalmú komplexek. A klinikai fázisban lévő gyógyszerek többsége – a már működő és használatban lévő készítményekhez hasonlóan – a DNS, vagyis a sejt örökítőanyagának működését gátolja, blokkolja a sejtek szaporodását. Köztudott, hogy a rákos sejtek nagyon gyorsan osztódnak. Az a jó gyógyszerkészítmény, amely szelektíven a rákos sejtek osztódását tudja gátolni, viszont az egészséges sejteket nem bántja. Tehát elsősorban DNS-támadás-központúak ezek a fémtartalmú vegyületek, de más támadásközpontúak is vannak, amelyek a különböző enzimek működését tudják gátolni” – árulta el a díjazott.

A kutatás tehát két irányba is fókuszál: olyan vegyületet kell előállítani, amely a rákos sejtek szaporodását meggátolja, másrészt a mellékhatások fellépését is blokkolja.

„Vizsgálatainkkal szeretnénk információt szolgáltatni azoknak, akik a hatásmechanizmust akarják megérteni. Mert még ha ismerjük is, hogy mi a végcél, és minek a működését fogja blokkolni ez a fémtartalmú vegyület, akkor sem biztos, hogy tudjuk, hogy az emberi szervezetben milyen formában érkezik a hatás helyszínére. A mi elsődleges feladatunk megvizsgálni, hogy az emberi szervezetben hogyan viselkedik ez a fémvegyület, azért, hogy a hatásmechanizmust és a pharmokinetikai sajátosságokat is megértsük. A másik kérdés az, hogy az útja során hogyan lép kölcsönhatásba az emberi szervezetben lévő egyéb molekulákkal, például a fehérjékkel, mert nagyon gyakran ezek a kölcsönhatások felelősek a mellékhatások kialakulásáért. Tehát a kutatásaink ezeknek a folyamatoknak a megértésére irányulnak, mert bízunk abban, hogy ha megértjük, akkor segíteni tudjuk a gyógyszerfejlesztést, és tanácsot tudunk adni azoknak, akik új szereket állítanak elő, milyen irányba induljanak el, hogy egy-egy a mellékhatásért felelős kölcsönhatás már ne alakuljon ki az új fejlesztésű gyógyszernél” – mutatott rá.

A L’Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázat díjátadó ünnepsége megható, jól szervezett és szép volt. A szegedi kutatónő is köszönetet mondott a gálán azoknak, akiktől sok segítséget, amit kapott: a munkatársaknak, a hallgatóinak, a mentorainak, köztük Farkas Etelkának, a Debreceni Egyetem professzorának, aki a témavezetője volt, és elindította ezen a pályán. Szegeden Kiss Tamás professzornak, aki befogadta a bioszervetlen kémiai csoportba, és azóta is támogatja. A siker részesei a családtagok is, hiszen szakmabeli párja is támogatja és megérti a munkáját, és hálával tartozik a nagyszülőknek is, aki segítenek abban, hogy kétgyermekes anyukaként dolgozni tudjon.

„Végül köszönetet mondtam édesanyámnak, aki sajnos már nincs közöttünk, de ő volt az első kémiatanárom, és ő szerettette velem meg a kémiát, azt a tárgyat, amit végül szakmámul választottam, és biztos vagyok benne, hogy ő is nagyon büszke lett volna rám, ha ott lehetett volna a díjátadón” – mondta,

A fiatal kutatóknak Enyedy Éva Anna azt tanácsolja: legyenek nyitottak, és kezdjenek el minél hamarabb tudományos diákköri munkát végezni, valamint a kutatás módszertanával foglalkozni.

 


NÉVJEGY

Enyedy Éva Anna 1975-ben született, az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa. Diplomái: Debreceni Egyetem, PhD-fokozat (2002), Kémia program Koordinációs Kémiai alprogram; Kossuth Lajos Tudományegyetem, Debrecen, angol–magyar szakfordító szak (1999); KLTE Debrecen, vegyész (1998). Munkásságát sok más díj mellett elismerték Bolyai-plakettel, Bolyai János kutatási ösztöndíjjal és Magyary Zoltán-ösztöndíjjal is. Az MTA Koordinációs Kémiai Munkabizottság titkára. Két gyermek édesanyja.

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01