SZTE magazin

Mobilalkalmazások az egészségért - Telemedicina-központ jöhet létre a szegedi egyetemen

Robbanás előtt áll a telemedicina: a Szegedi Tudományegyetemen születő újszerű megoldások az ipar figyelmét is felkeltik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Telemedicina-fejlesztőközpont (Inclouded központ – Innovative Telemedical Solutions) alakulhat a Szegedi Tudományegyetem égisze alatt orvos, informatikus, matematikus és gazdasági szakemberek közreműködésével – számolt be róla magazinunknak Bilicki Vilmos, az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa. A tervezett fejlesztés szorosan kapcsolódik a Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 azonosítószámú, mintegy 858 millió forint összköltségvetésű projekthez, melyben a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoznak. Máris komoly eredmények születtek például olyan területeken, mint a meddőség kezelését támogató új alkalmazások, a koraszülött-monitorozás kamerával, a légzés- és tüdőmonitorozás mobilkészülékkel, a magzati szívműködés megfigyelése okostelefon segítségével. A Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerei a Pannon Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

„Több mint 30 miniprojektben folyik a munka, elsősorban a mobiltechnológiára épülten születtek innovatív eredmények. A program alapja a mobiltechnológia, aminek alapvetése, hogy az emberek több mint 90 százalékának van mobiltelefonja, és több mint 80 százalékuk még tévézés közben is használja mobilkészülékét” – mondta Bilicki Vilmos.

Gyimóthy Tibor szakmai vezető, az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára hozzáfűzte: a miniprojektekkel ha nem is termék-, de prototípusszintű megoldások állhatnak elő, melyek az ipari partnerek érdeklődését is felkeltik, és akár konkrét terméket, szolgáltatást lehet megvalósítani belőlük. Olyan fenntartható telemedicina fejlesztőközpontot szeretne létrehozni az universitas, mely teljes spektrumú, és piacközeli fejlesztésekre alkalmas – egészítette ki Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója.

A telemedicinás alkalmazások elterjedését tekintve néhány éven belül áttörést vár Gyimóthy Tibor, aki leszögezte, a fejlesztéseknél interdiszciplináris tudással – ami az SZTE-n rendelkezésre áll – a betegek biztonsága az első számú szempont. „A felhasználói oldalon akkor várunk robbanásszerű növekedést, mikor a páciensek jelentős része mobiltudatos beteg lesz. Jelenleg az idősek még nem elsősorban okostelefont használnak, az ötvenes generáció viszont már igen, és rövid idő múlva, mikor az ő korosztályuk alkotja a betegek többségét, jelentős mértékben terjedhetnek el a telemedicinás megoldások” – érvelt Buzás Norbert amellett, mekkora jelentősége lehet az SZTE-n tervezett telemedicina-fejlesztőközpontnak.

 

Pintér M. Lajos

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01