SZTE magazin

25 éves lett a World Wide Web

Kevés dolog hozott olyan világméretű változást az emberiség életében, mint a világháló megjelenése. Az eddigi 25 éve alatt lehetővé tette számunkra az online vásárlást, blogolást, digitális újság olvasást, facebookozást és még sok mást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Homályos, de érdekes

 

2014. március 25-én a World Wide Web – magyarul a világháló – betöltötte a 25. életévét. A WWW azonban nem összekeverendő az internettel. Az internet (nevéből fakadóan) egy széles hálózati infrastruktúra, amely számítógépek milliárdjait köti össze szerte a bolygón. A világháló pedig az egész világra kiterjedő digitális tartalomgyűjtemény (oldalak, fotók, videók, zenék, játékok stb.), melyeket az internet segítségével tudunk elérni. Ráadásul az internet sok olyan dolgot is magába foglal, amelyek nem szükségesek a világháló működéséhez.

Meglepő módon senki nem gondolta volna, hogy web ekkora hatással lesz az emberek életére. Megalkotója, a brit mérnök és számítógép programozó Tim Berners-Lee – akit ezen tettéért lovaggá is ütöttek – eredetileg azért tervezte meg, hogy megkönnyítse a CERN-ben dolgozó tudósok kommunikációját. Sir Berners-Lee egy olyan információ medencét képzelt el, amely folyamatosan képes növekedni és fejlődni. Ironikus módon először senki sem látta meg benne a lehetőséget, még a főnöke is a következő szavakkal illette: homályos, de érdekes. Mindez azonban nem törte le Sir Berners-Lee-t, aki tovább munkálkodva a projektjén megírta a weboldal készítéséhez szükséges HTML nyelvet, valamint az információátviteli protokollt, a http-t. Érdekesség, hogy a világháló korai modelljét még „Mesh” néven emlegették, és a hozzá készített böngészőt hívták World Wide Webnek.

 

Internet_hullamain_Mondvacsinált elfoglaltságok

 

A CERN 1993-ban hozzájárult, hogy a World Wide Web ingyenesen elérhető legyen mindenki számára, útjára indítva ezzel egy sikertörténetet, amely megváltoztatta a világot. A világháló pozitív és negatív hatásairól Vinkó Tamást, az SZTE Számítógépes Optimalizálás Tanszékének adjunktusát kérdeztük, akinek a kutatása szintén kötődik a világhálóhoz.

„Szerintem a világháló egy nagyszerű dolog, amely gyökeresen megváltoztatta a gondolkodást és a társadalmat. Az egyik legérdekesebb jelenség ebben a folyamatban a web 2.0” – magyarázta, utalva a felhasználói élményt meghatározó webes alkalmazásokra. „Azzal, hogy megjelentek a tartalomkészítő és -megosztó felületek, az emberek elkezdtek internetes újságokat olvasni, blogolni. Az emberek arról írhattak amiről akartak, és nem kellett hozzá profi újságírónak lenni. Ez persze nem mindig jelent minőséget, de a rendszer abszolút demokratikus módon lehetőséget ad a véleményformálásra” – tette hozzá, példaként a Wikipédiát hozva fel, amely az emberek tömegei szerkesztenek, és mind minőségben, mind terjedelemben megelőzte az Encyclopedia Britannicát.

„Ami az árnyoldalt illeti, a web megadja az embereknek a mérhetetlen tartalmat, amely mindig elérhető és állandóan frissül. Emiatt mindenki otthon vagy az utcán ezeket bújja: híreket keres, e-mail-t olvas, facebookozik. Ám ez többnyire csak egy mondvacsinált elfoglaltság” – magyarázta Vinkó Tamás, hozzátéve, hogy a könyv elterjedésekor is elhangzottak azok a félelmek, hogy az emberek inkább olvasnak, ahelyett hogy egymással beszélgetnének. „Az a benyomásom, hogy az emberek sokszor csak azért használják az okostelefonokat, mert 'van', és mert pénzt költöttek rá. Így ez a 'láz' is előbb-utóbb el fog ülni – jövendölte.

 

Tudtad-e?

 

Az első weboldal a http://info.cern.ch volt, és 1991. augusztus 6-án tették elérhetővé. Az első világhálót szolgáló szerver a Steve Jobs által gyártott NeXT-en futott. Az első fotót 1992-ben töltötték fel, amely a CERN csak nőkből álló zenei együttesét ábrázolta. Tim Berners-Lee azért választotta ezt a nevet, mert szerette az alliterációt. Percenként 72 órányi videótartalmat töltenek fel csak a Youtube-ra. Ha a weben történő adatátvitel elektronjait átszámítjuk, akkor egy szem eper súlyát teszik ki. Napjainkban a Google a leglátogatottabb weboldal.Digitális kapcsolatok

 

A Szegedi Tudományegyetemen számos kutatás foglalkozik a digitális korszakkal, illetve annak egyénre, családra gyakorolt hatásával. Az SZTE Pszichológiai Intézet 450 interjút tartalmazó kutatása alapján elmondható például, hogy a társas kapcsolatok a mennyiségüket tekintve javultak a mobiltechnológiának köszönhetően, de a minőségükben romlás mutatkozott. Az internet közösséget ad – és fel is bonthat társas kapcsolatokat. Az Y generáció gyermekei pedig már a szüleiket tanítják: a szerepek olykor felcserélődnek.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01