SZTE magazin

Minden baktériumnak van egy Achilles-sarka - Pál Csaba az evolúcióbiológia és az antibiotikum kutatásról

A baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezése volt az tudományos felfedezés, amiért Pál Csaba biológus elnyerhette a 2014-es Szent-Györgyi Talentum Díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013 óta hagyománynak számít, hogy a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány Szent-Györgyi Talentum Díjjal jutalmazza azt a kutatót, aki az adott évben mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban előremutató felfedezést tett. 2014-ben a díjat Pál Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója vehette át, ugyanis csapatának élén jelentős áttörést tett az evolúcióbiológia és a rendszerbiológia területén.

 

Pal_CsabaBiológiai stratégia játék

 

„Az evolúcióbiológiát sokan figyelmen kívül hagyják, hiszen az evolúció egy rendkívül lassan lezajló folyamat, amelynek életünk során közvetlen hatása nem szembeötlő” – jellemezte frappánsan a saját szakterületét. „Az antibiotikum rezisztencia vizsgálata során azonban igenis fontos szerepet kap” – tette hozzá. Elmondása szerint a laborban, ahol a csoportjával dolgozik, a tevékenység 40-50 százalékát az antibiotikum rezisztencia kutatás teszi ki. „Ez a kutatási terület egyrészt lehetővé teszi a baktériumok működésének és fejlődésének megértését, másrészt lehetőségünk nyílik gyakorlati alkalmazásokra is” – magyarázta Pál Csaba. „Mindezekre pedig szükség van, ugyanis napjainkban egyre több a gyógyszerekkel szemben ellenálló kórokozó baktérium. Emiatt újabb és újabb antibiotikumokra vagy azok kombinációira (antibiotikum-koktélokra) lenne szükség, ám a gyógyszeripari fejlesztések sokszor lemaradnak. A fő szempont tehát, hogy megértsük, miért és hogyan evolválválódnak a baktériumok, és ezáltal lelassíthassuk a rezisztencia kialakulását.”

A tudományos kutatást Pál Csaba a stratégiai játékokhoz hasonlította, aminek ő maga is nagy híve. „A kettő hasonló elemekből épül fel, hiszen az ember állandóan új problémákkal találja szembe magát egy gyorsan változó környezetben, melyeket meg kell oldania” – igaz annyit hozzátett, hogy a kutatást személy szerint sokkal izgalmasabbnak találja.

 

Nincs abszolút stratégia

 

„Kereskedelmi forgalomban jelenleg nincsenek szupergyógyszerek, amelyek mindenre megoldást nyújtanak. Most mi is igyekszünk egy új hatóanyag-család felé elmozdulni” – kezdte Pál Csaba, amikor Szent-Györgyi Talentum Díjjal jutalmazott felfedezéséről kérdeztük. „Az evolúcióbiológia keretein belül viszont egy igen egyszerű észrevételt tettünk: ha egy élőlény valamihez alkalmazkodik, akkor az ettől eltérő környezetben, más feltételek mellett leromlik a teljesítménye. Tehát nincs nincs olyan, hogy egy baktérium egyformán ellenálló legyen minden hatóanyagra” – az elképzelés alátámasztására sportolóként egy személyes példát is mondott: ha valaki a 100 méteres futásra edz, attól nem lesz jó rúdugró. „Ennek tudatában megvizsgáltuk, hogy amikor egy baktérium alkalmazkodik egy adott antibiotikumhoz, akkor vajon más szerekkel szemben hiperérzékennyé válik-e? A válasz: igen. Az a mutáció, amely ellenálló teszi baktériumokat néhány gyógyszerrel szemben, egyben egy Achilles-sarkat is magában rejt.”

 

A lényeg a csapatmunka

 

Pál Csaba és munkatársai jelenleg a fenti felfedezés konkrét felhasználási lehetőségeit vizsgálják. A kutató többször is hangsúlyozta, a csapatmunka fontosságát. „A siker érdekében ötvözni kell a molekuláris biológiát, az evolúcióbiológiát, az ökológiát, valamint a rendszerbiológiát, amely számítógépes modellezést is igénybe vesz” – sorolta a különböző tudományterületeket, hozzátéve, hogy a felismerés nem csak az ő érdeme. Éppen ezért igen büszke arra, hogy fiatal munkatársai sokszor külföldi konferenciákon is képviselik a labort, valamint a futó projektet egy részét is ők irányítják. Úgy gondolja, hogy egy fiatal kutató esetében szakmai tudáson túl legalább olyan hangsúlyos az elhivatottság és a motiváció. Amennyiben ezek megvannak, akkor a siker nem maradhat el.

A labor elérhetősége: www.brc.hu/sysbiol/

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01