SZTE magazin

Hortus botanicus a látogatókért és a tudományért

A több évtizedes múlttal rendelkező SZTE Füvészkert az egyetem zöld szigete, ahol az oktatás és kutatás mellett a biológiai sokféleség megőrzésén fáradoznak. A kert új vezetőjével, Németh Anikóval beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

németh anikóAz új igazgató

 

Németh Anikót, az SZTE Füvészkert új igazgatóját gyerekkora óta az élővilág érdekeli. Első diplomáját környezetvédelem szakos tanárként 1998-ban szerezte, majd két évvel később az akkori József Attila Tudományegyetem botanika ökológia szakán végzett. Tanulmányai után a Növénytani Tanszék és Füvészkertben dolgozott. 1996-tól rendszeres látogatója a botanikus kertnek, 2005 óta dolgozik a kertben, 2010-ben igazgatóhelyettesi posztot kapott, tavaly nyár óta pedig igazgatóként tevékenykedik.

 

Attrakciók a látogatókért

 

Németh Anikó a Szegedi Egyetem Magazinnak elárulta, az SZTE Füvészkert 2009 óta nagy sikerrel pályázik az Európai Unió felhívásaira. „Az egyenként körülbelül 250 millió forintos forrásoknak köszönhetően az elmúlt években nemcsak a kert központi épülete, hanem az üvegházak is megújultak. A zöld sziget más részein új gyűjtemények jöttek létre; a tanyaudvar, ami a Szeged környéki tanyák veteményes és virágoskertjeit mutatja be; a növényi portékák kertje, ami a táplálék- és haszonnövényeket ismerteti; valamint az országos szinten is jelentős gyógynövény- és fűszerkert, mely a hajdani kolostorkertek mintájára, mára több mint 250 gyógynövény fajt mutat be” – összegezte a kert fejlődését az igazgató. Hozzátette: a látogatóbarát szemlélet jegyében játszóteret alakítottak ki, ami családok, iskolás csoportok kedvelt helye, információs táblákkal, mobil alkalmazással és természeti foglalkozásokkal szeretnék a környezettudatos szemléletmódot minél szélesebb körben népszerűsíteni.

A 2013 őszére elkészült új üvegház idén húsvétkor nyitotta meg kapuit. A meleg égövi gyűjteményben műsziklákkal zöld falat építettek ki, ahol páfrányok, broméliák és egyéb növények kaptak helyet. Erről a falról víz csordogál az ott élő pandánuszokhoz, illetve egy hárommedencés tórendszer is kialakítottak, ahova olyan különleges vízi növényeket telepítettek, mint az amazonaszi tündérrózsa. A ház hátsó felében a sivatagos vidékhez alkalmazkodott növények, különböző kaktuszfélék kaptak helyet – tudtuk meg Németh Anikótól, aki kiemelte, céljuk, hogy minden növény méltó helyre kerüljön, így a gyűjtemény nemcsak szép, hanem értékmegőrző is legyen.

A közel 2 hektáros területet érintő japánkert-gyűjtemény rekonstrukciója is folyamatban van, mely a Lótuszos tó közepén lévő szigetet is érinti. A szigetet több mint 200 távol keleti növényfaj betelepítésével és japánkerti hangulatot idéző teaházzal újítanák meg, a Lótuszos tó vizét az évelő gyűjtemény területén egy kis patakrendszerrel keringetnék át, így ez a rész remek mikroklíma-teremtő funkcióval bírna és az őszi, tavaszi esőket is összegyűjtené – tudtuk meg az igazgatótól. „Vesszőparipám, hogy a látogatókat kisebb-nagyobb attrakciókkal lehet kertlátogatásra ösztönözni. Értük és a tudományért is érdemes a gyűjteményeket fejleszteni” – fogalmazott Németh Anikó.

 

Tanösvényeket is szeretnének

 

Amint lehetőség nyílik rá, újra szeretnének pályázni – jelentette ki. A tervek között szerepel a kert több mint 17 hektáros szabadföldi részének felújítása, védett növénygyűjtemény kialakítása és a Magyarország legfontosabb erdőtársulásait bemutató terület fajkészletének restaurálása, tanösvények kialakítása. A füvészkert különlegességének számító, több mint 140 rózsafajt bemutató kertet is át kívánják dolgozni, valamint a rózsakerthez illesztett hársfasort becsatlakoztatnák a gyűjteménybe, mely így az angol- és franciakertek hangulatát idézné. A már részben elkészült sziklakert hátsó része is betelepítésre vár még. Ide kifejezetten a hazai flórából kerülnének őshonos növények, mészkő- és dolomitszikla-gyepi fajok – mesélte Németh Anikó. Ez szintén többéves munka, mivel a betelepítésre szánt több mint 150 növényfaj nagy része védettséget élvez, tehát már a szaporítóanyagok gyűjtéséhez is engedély szükséges – tette hozzá.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01