SZTE magazin

fka_logo_szines

Az SZTE gyógyszerészét is tagjai közé választotta az MTA Fiatal Kutatók Akadémiája

A Magyar Tudományos Akadémia Fiatal Kutatók Akadémiája 2020. március 30-án 12 új tagot választott meg a 2020-2025-ös időszakra. Az SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék Bioszervetlen Kémiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, Dr. Dömötör Orsolya is tagságot kapott az elkövetkező 5 éves periódusra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Dömötör Orsolya az SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Tanszékén dolgozik tudományos munkatársként, jelenleg OTKA posztdoktori ösztöndíjasként. Kutatási területe a rákellenes hatóanyagok, főként fémkomplexek biospeciációs jellemzése, vagyis az adott kismolekulák vizes oldatbeli stabilitását, reakcióit és vérszérum fehérjékkel való kölcsönhatását vizsgálja.


A kutatónő a tagság kapcsán elmondta: a Fiatal Kutatók Akadémiája egy tudományos társaság, ami egy évvel ezelőtt szerveződött, tagjait négy évre választják. Célkitűzései között szerepel a tudományos kiválóság elősegítése, a fiatalok érdeklődésének felkeltése a tudományos pálya iránt, a tehetséggondozás, a társadalom és a kutatásban dolgozók közelebb hozása egymáshoz, valamint a fiatal kutatók érdekképviselete. – Azért pályáztam a tagságra, mert úgy éreztem, hogy a célok egy részének elérésében én is részt tudnék vállalni. Így természetesen nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy felvételt nyertem a tagok közé – fogalmazott Dr. Dömötör Orsolya.


– A tagok feladata elsősorban abból áll, hogy a saját pályázatukban vállaltaknak megfelelő tevékenységet végeznek. Ezen feladatoknak összhangban kell lenniük a társaság célkitűzéseivel, a tagfelvételnek ez is egy fontos szempontja volt. Én a társaság ügyét leginkább az utánpótlás nevelés és a tehetséggondozás terén tudom szolgálni, a pályázatomban is ezt vállaltam. Azaz aktívan részt veszek tudománynépszerűsítő rendezvényeken, továbbá tehetséges hallgatók diákkörös munkáját irányítom, szervezem és megpróbálom őket a tudományos pályára csábítani. Ezen felül évente van egy taggyűlés, ahol további feladatokat lehet vállalni – részletezte a tagsággal járó kötelezettségeket.


– Az egyetemen oktató munkatársként, hasznosnak tartom, hogy létrejött ez a fiatal kutatókból álló új színtér. Nem titok, hogy a vállalásaim egy részét eddig is csináltam, a hangsúly inkább azon van, hogy van egy társaság, amiben az ezirányú tevékenységünkkel kapcsolatban felvetődő gondolatokat, problémákat meg tudjuk osztani egymással – összegezte a társaság nyújtotta új lehetőségeket Dr. Dömötör Orsolya.


Zombori Anett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01