SZTE magazin

Helytállni egy szinte lehetetlen helyzetben: álláskeresés frissdiplomásként a koronavírus alatt

A Szegedi Tudományegyetem öregdiák szervezete, az Alma Mater 2014 óta működteti Alumni Mentorprogramját. Az elmúlt 13 szemeszter során számos pozitív eredmény, gyümölcsöző együttműködés alakult, ezért úgy döntöttek, hogy időről időre bemutatják az Alumni Mentorprogram „sikertörténeteit”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az alumni mentorálás személyes kapcsolatot jelent az egykori hallgató, ma már tapasztalt szakember és a jelenlegi hallgató között. Az együttműködés keretében a mentor fél éven keresztül megosztja tudását és tapasztalatait a hasonló pályára készülő hallgatóval, hogy segítse annak szakmai előmenetelét.Bóné Ágnes,egykori GTK-s hallgató, közgazdász, álláskeresési tanácsadó, aCV Factory alapító-ügyvezetője az őszi szemeszterben mentoráltaBorbély Flóra Katát. Elmondásuk szerint a közös munka nagyban közrejátszott abban, hogy Flóra friss diplomásként, a koronavírussal nehezített időszakban megszerezte álmai állását. Közös történetüket a velük készült interjúból ismerhetik meg:


- Mi motivált az Alumni mentorprogramban történő részvételre?

- Ági: Azért csatlakoztam az Alumni mentorprogramhoz, mert rengeteget köszönhetek a Szegedi Tudományegyetemnek és én is szeretnék adni abból a tudásból, amit az évek alatt megszereztem. Hiszem, hogy a megszerzett tudást meg kell osztani a fiatalabb generációkkal, a jövő munkavállalóival, mert ez a fejlődés kulcsa. Ennek pedig az egyik leghatékonyabb módja a mentorálás.


- Flóra: Barátnőm hívta fel erre a remek lehetőségre a figyelmemet, azon belül is a mentorok közül Bóné Ági által kínált programra. Mindkettőnket a HR terület érdekli, ezért nagyon vonzónak találtuk Ági munkásságát. Nagyon szerettünk volna egy igazi szakembertől tanulni egy féléven keresztül. Nagyon szerencsésnek mondhatom magamat, hiszen egy ilyen válságos helyzetben is sikerült elhelyezkednem Szeged egyik legvonzóbb cégénél. Illetve nagyon örülök, hogy a mentorprogram végeztével is havi szinten tartjuk Ágival a kapcsolatot.


- Milyen hozadéka volt a részvételnek?


- Ági: A program célja alapvetően, hogy mentorként megosszuk a tapasztalatunkat, a tudásunkat a mentorálttal. Azonban a tudásátadás mellett jóval többet rejt magában a mentorálás. A találkozók során azt vettem észre magamon, hogy én is egyfajta személyes fejlődésen, önmentoráláson megyek keresztül. Habár a célom nem az volt, hogy kapjak, hanem az, hogy adjak, mégis rengeteget kaptam a programtól. Arról nem is beszélve, hogy a találkozóink alatt nagyon jól éreztem magam és teljesen feltöltődtem energiával. Korábban nem is gondoltam volna, hogy ennyire hihetetlenül jó érzés adni, másoknak segíteni.


- Flóra: A program remek lehetőséget biztosít olyan szakmabeliekkel való együttműködés keretében való gyakorlatias fejlődésre és tanulásra, ami tökéletesen kiegészíti az egyetemen szerzett elméleti tudásunkat, ezáltal bővül a látókörünk a szakmán belül.


- Milyen volt az együttműködés?

- Flóra: Nagyon vártam minden alkalommal a találkozókat Ágival. Minden alkalomra nagyon sokat készült, sosem volt hiányérzetem a tartalommal kapcsolatban sem, hiszen mindig minden kérdésemre választ kaptam. Ági egy nagyon szuper tanár is egyben és motiváló személyisége, valamint a szakmájához való elhivatottsága miatt igazi példaképpé vált a szememben.


- Ági: Flórával már az első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös hangot. Úgy gondolom, hogy a mentorálás egyik kulcsa a szimpátia és nálunk ezzel nem volt probléma, működött a kémia. Kéthetente találkoztunk személyesen és mindig nagyon alaposan felkészült a találkozókra. A megbeszéléseink alatt mindig kérdezett és aktívan részt vett a folyamatban. Annak ellenére, hogy a program már lezárult, még ma is tartjuk a kapcsolatot, nem engedtük el egymás kezét. Elképesztően büszke voltam rá, amikor megtudtam tőle, hogy kevesebb, mint 1 hónap alatt sikerült elhelyezkedni egy olyan cégnél, ahova nagyon szeretett volna bekerülni.Többszörösen nehezített pályán mozgott, mert frissdiplomásként a koronavírus-járvány ideje alatt kezdett el állást keresni, de megfogadta a tanácsaimat és megcsinálta. Nagyon inspiráló számomra a sikere.


- Mi vezetett ehhez a sikerhez?


- Ági: Arra törekedtem a program során, hogy megfelelő mennyiségű muníciót adjak Flórának ahhoz, hogy sikeresen helyt álljon a munka világában.Segítettem neki felszínre hozni azokat az erősségeit, amelyekre építhet a jövőben, valamint az álláskeresés során; bemutattam neki, hogyan működik valójában a munkaerőpiac; megtanítottam neki, hogyan kell magával ragadó és profi szakmai önéletrajzot írni; valamint felkészültünk együtt az állásinterjúra és bértárgyalásra. És ez csak néhány dolog, amiről szó volt a találkozóink során.


- Flóra: A féléves Ágival való együttműködés során úgy gondolom, hogy a munkaerőpiacon olyan előnyökre és plusz tudásra tettem szert, amivel sokkal tudatosabban és gördülékenyebben ment az álláskeresés. Elsősorban egy tiszta és átfogó kép alakult ki a fejemben arról, hogy milyen hosszú és összetett folyamat is a munkakeresés, amibe tényleg rengeteg időt és energiát kell befektetni ahhoz, hogy megtaláld álmaid munkahelyét. Ági először személyiség értékelést készített rólam, ami segített jobban megismerni önmagamat, és hogy pontosan milyen területek illenek hozzám. Megmutatta a lehetséges álláskeresési platformokat, közösségi portálokat. Például a LinkedIn profilomat olyan szintre fejlesztettük, hogy több állásajánlattal is megkerestek külföldről. Megismerkedtünk a rejtett munkaerőpiaccal, valamit olyan rendkívül kreatív módszerekkel, amik segítenek kitűnni a munkakeresők tömegéből. De Ági felkészített arra is, hogy milyen öltözetben illik megjelenni, hogyan érdemes viselkedni, milyen kérdések várhatóak az interjún, miként és milyen formában kell azokra válaszolni a jó benyomás érdekében.


- Mit emelnétek ki a mentorprogramról?


- Flóra: A profizmust, a szakértelmet, a lelkesedést, és a segítőkészséget.


- Ági: A pályakezdők nagy része bizonytalan, hogy milyen irányba induljon el a diploma után, nem tudja mi vár rá a nagyvilágban vagy éppen milyen lépéseket kell megtenni annak érdekében, hogy hosszú távon sikereket érjen el. Véleményem szerint a mentorprogram hidat képez az egyetemi és az azt követő időszak között. Szinte behozhatatlan előnyre tesznek szert azok a frissdiplomások, akik tisztában vannak a munkaerőpiac mozgatórugóival és azzal, hogy milyen lehetőségeik vannak az általuk választott területen.


- Mit üzentek azon egyetemisták számára, akik még csak most találkoztak az Alumni mentorprogrammal?


- Flóra: Ajánlom, hogy már az első évben használják ki a mentorprogramban kínált lehetőségeket, hogy minél hamarabb bővüljön a szakmai látókörük, és minél több szakmabeli mentorral tudjanak együtt dolgozni, és ezáltal fejlődni.


- Ági: Éljenek a lehetőséggel, mert a mentorálásból csak az nem tud profitálni, aki kimarad belőle.


SZTEinfo: Gerháth Györgyi

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01