SZTE magazin

vegetables

Fenntartható élelmiszerfogyasztás: helyi és szezonális alapanyagok

A fenntartható élelmiszerfogyasztás szívügye Dr. habil. Zsótér Brigittának, az SZTE Mérnök Kar Ökonómiai és Vidékfejlesztési Intézet egyetemi docensének. Fontosnak tartja, hogy a magyar családok asztalára hazai, helyi és szezonális alapanyagokból készült ételek kerüljenek, ezért is fogadta örömmel Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének felkérését, hogy küldjön receptet a Délmagyarországot is kiadó Mediaworks szakácskönyvébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyre többen szavaznak a fenntartható élelmiszerfogyasztásra, és igyekeznek ennek szellemében ételt tenni a családi asztalra. Ez szívügye az SZTE MK egyetemi docensének, Dr. Zsótér Brigittának is.


Dr__Zsoter_Brigitta– A fenntarthatóság egyik fontos alaptétele, hogy helyi és szezonális alapanyagokból főzzünk. Sajnos nem mindig valósítható meg, mert normál körülmények között mindig rohanunk, nincs időnk főzni, gyorsétteremben fogyasztjuk el az ebédet, vagy átszaladunk a pékségbe. A koronavírus kapcsán sokan home office-ba kényszerültünk, ez a helyzet pedig lehetőséget ad arra, hogy átgondoltan főzzünk, és megtehetjük azt is, hogy 30 kilométeren belül szerezzük be az élelmiszer alapanyagokat – mondta Dr. Zsótér Brigitta. – A helyi termelőktől vásárolt alapanyagoknak teljesen más az ízvilága, mint az import áruknak, és figyelmet fordíthatunk arra is, hogy helyi ital kerüljön az asztalunkra. Itt az eperszezon, készíthetünk eperből lekvárt és szörpöt a családunk számára, hamarosan lehet már szedni a bodzát, amelyből szintén készülhet szörp.


Dr. Zsótér Brigitta a Mérnök Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke, valamint a Magyar Rotary District dél-alföldi alkormányzója, így fontosnak tartja, hogy példát mutasson.


– Nagy örömmel mondtam igent Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácsnak, amikor személyesen kért fel arra, hogy írjak a szakácskönyvbe receptet. Reform-élelmiszerről van szó: édesanyám egyik kedvenc receptjét gondoltam újra – mondta Dr. Zsótér Brigitta. – Azért is mondtam rögtön igent, mert a szakácskönyv lényege, hogy az ételek helyi alapanyagokból készüljenek, amit nagyon jó kezdeményezésnek tartok. Emellett jó az is, hogy ezáltal fennmaradnak a családi receptek, és a jövő nemzedék is tudja majd olvasni a nagymamának, édesanyának a receptjeit. Ajándéknak is nagyszerű, az egyik fő cél az lehet, hogy nagyon sok háztartásban megtalálható legyen majd a könyvespolcon.

Dr. Zsótér Brigittáék családjában generációról generációra szállnak a receptek, ezeket nemcsak őrzik, hanem sokszor újra is gondolják.


– Ebben a kényszerhelyzetben mindenkinek jót tesz, ha nem csak dolgozik, de valamilyen kreatív tevékenységet is végez. Ezt a szakácskönyvet értékteremtésnek tartom, a családi receptek összegyűjtését pedig produktívnak. És ha szem előtt tartjuk a helyi alapanyagok felhasználását, azzal nem csak hogy támogatjuk a helyi termelőket, de ízletes, egészségesebb és finomabb ételt tehetünk az asztalra – mondta az SZTE MK egyetemi docense.


A fenntartható élelmiszerfogyasztás egyik alapelve, hogy helyi és szezonális élelmiszereket fogyasszunk. Védjük a környezetet, ha nem a világ más részeiről ide szállított élelmiszert választunk, és így elkerülhetjük a tartósítószerekkel, adalékanyagokkal és ízfokozókkal feldúsított élelmiszerek fogyasztását, ami jót tesz az egészségünknek.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01