SZTE magazin

nyito_muzsikalo_orvosok

Dr. Boda Domokos gyermekorvos professzor és dr. Tarjányi János idegsebész zenélő hagyományát követik az SZTE muzsikáló orvosai és orvostanhallgatói

A zene egyfajta egységélmény jelent, a zenélés pedig közösségteremtő erőt – állítják a májusban elmaradt koncertjük után már a következő fellépésre készülő Muzsikáló orvosok formáció tagjai. A Szegedi Tudományegyetem országosan egyedülálló keresztképzésének jóvoltából az Általános Orvostudomány Kar legtehetségesebb zenélő medikusai áthallgathatnak a Bartók Béla Művészeti Kar kurzusaira. Ennek a programnak is köszönhető, hogy a zenélő orvos hagyomány tovább él a szegedi egyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nem vette el a koronavírus-járványhelyzet a muzsikáló orvosok lendületét, és bár a két évtizedes múltra visszatekintő májusi koncert – az összes egyetemi programhoz hasonlóan – elmaradt, az adventi hangversenyre már elkezdték a készülődést az SZTE orvosaiból és orvostanhallgatóiból álló formáció tagjai. Az ünnepi repertoár darabjait kiválogatták, alkalomadtán próbálnak is, optimistán várják a járványhelyzet utáni örömteli találkozást a közönséggel, árulta el dr. Kopniczky Zsolt idegsebész, egyetemi docens. A rutint sok éves személyes tapasztalat és évtizedekre visszanyúló zenélő medikus hagyomány táplálja.


Boda_Domokos
Dr. Boda Domokos gyermekorvos

Világviszonylatban és Magyarországon is a művészeteket nemcsak szerető, hanem aktívan művelő orvosok színvonalas bemutatkozásai közismertek, gondoljunk csak Albert Schweitzer orvos-orgonaművész zeneterápiával is foglalkozó életművére, vagy a muzsikáló egészségügyiek találkozóira, esetleg a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesületének rendszeres koncertjeire. Az országos mozgalom elindítója dr. Tarján Jenő kardiológus professzor volt. A szegedi hagyományokra vonatkozó kérdésünkre a Széchenyi-díjas, Szeged város díszpolgári címével kitüntetett dr. Boda Domokos professzort emelte ki dr. Kopniczky Zsolt, ugyanis a magyar gyermekgyógyászat emblematikus alakja nemcsak befogadóként szerette a zenét, hanem hegedűn, brácsán és gitáron is remekül játszott kisebb zenekar tagjaként – melyet hosszú éveken át lelkesen vezetett – rendszeresen találkozott zenekedvelő barátaival. A 2015-ben elhunyt professzor nagy pártolója volt a családias házizenélésnek, követői között találjuk dr. Bittera István gyermekgyógyászt, aki a leginkább barokk zenét játszó egyetemi kamarazenekarban csellózott, valamint az idén 89 éves korában elhunyt dr. Ferdinandy Kond egyetemi docenst, infektológus szakorvost.


A Szegedi Tudományegyetemen muzsikáló orvosok másik kiemelkedő alakja a 2013-ban elhunyt dr. Tarjányi János idegsebész volt. – Kedves orvoskollégám és zenésztársam csodálatos zongorajátékával feledhetetlen koncerteket adott – emlékezett dr. Kopniczky Zsolt. Emlékeztetett rá, hogy az Idegsebészeti Klinikán 1999-ben „házi koncert” jelleggel vett napjainkig ható, újabb lendületet a szegedi medikusok koncertsorozata, gyakorta a régi Újklinika földszinti Láng Imre tantermében adtak zenés randevút a közönségnek. Az évek során a kezdeményezésbe egyre több hallgatót és praktizáló orvost vontak be. Ennek is köszönhető, hogy az SZTE-n muzsikáló orvosok stabil közössége közel 20 fős, a váltakozó létszámmal működő csapatban játszanak időnként visszatérők is. A muzsikus utánpótlás kulcsa pedig egy országosan egyedülálló egyetemi összefogás eredménye: a Szegedi Tudományegyetem hallgatói körében igényként merült fel, hogy a szép előadóművészeti eredményeket elérő, de nem zenei pályát választó tehetséges medikus hallgatók az egyetemen is folytathassák magas szintű zenei tanulmányaikat.

Tarjanyi_Kopniczky
Tarjányi János és Kopniczky Zsolt négykezes

Ezért egy dékáni megállapodás keretében az SZTE ÁOK hallgatói közül szemeszterenként a 15 legtehetségesebb zenész orvostanhallgató áthallgathat az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar heti 2 órás, egyéni képzésben 2 kredit pontot érő kurzusára. Félévente pedig – májusban és decemberben – nagyközönség előtt is számot adhatnak tudásukról a Muzsikáló orvosok soron következő koncertjén. Egy jelenlegi és egy egykori keresztképzéses hallgatót kerestünk meg, akik a muzsikus orvosok csapatát erősítik. Pataki Petra orvostanhallgató kezdetben csak fellépőként vett részt a muzsikus programban, pár éve azonban a koncertek egyik főszervezője. Több mint tíz éve játszik klarinéton, illetve korábban különféle zenekarokban is fellépett. – Nagyon sok orvos és orvostanhallgató életében fontos szerepet játszik a zene, a hangszeres játék a mindennapok feladataiból is kikapcsol, a koncertezés pedig egyfajta örömzenélésként is megélhető – emelte ki Pataki Petra, aki a közösségteremtő erejét is hangsúlyozta a medikusokból álló zenészgárdának.


A zenész helyett miért az orvosi pályát választotta? – kérdeztük az orvostanhallgatótól, aki családi példát említett: – A testvérem születésekor több probléma is felmerült, a remek orvosi segítségnek köszönhetően ma már elmondható, hogy száz százalékosan egészséges, semmilyen egészségkárosodása nem maradt az öcsémnek. Ez inspirált leginkább a pályaválasztásom során – indokolta döntését Pataki Petra. A jövővel kapcsolatban pedig elárulta, az egyetem elvégzése után is szeretne Szegeden maradni, de ha nem sikerül, és más nagyvárosi kórházban tud elhelyezkedni, ott is igyekszik majd meghonosítani az SZTE-ről hozott zenei hagyományt.


Borbás Johanna 2018-ban végzett az ÁOK-n, jelenleg a hódmezővásárhelyi kórház gyermekgyógyász rezidense. – A zene mindig stabil pont volt az életemben, nehezebb életperiódusaimon is átsegített. Különleges személyiségformáló hatása van, és a tanulástól eltérő módon fejleszti a koncentrációs képességet, fokozatosságra és alázatra nevel. Érdekes, de ahhoz is hozzászoktat minket – hallottuk Borbás Johannától, aki 17 éve fuvolázik – hogy a különféle megpróbáltatások során is helytálljon valaki. – Valljuk be, egy fellépés mégiscsak egyfajta megpróbáltatás, izgalommal jár, nem mindig úgy sikerül, ahogy szeretnénk, sok lemondás árán lehet rá felkészülni. Azonban ha azt látjuk, hogy a koncert alatt a közönségnek örömet, zenei élményt tudunk nyújtani, elmondhatatlanul jó érzés. Az egyetemi koncert gyönyörű hagyomány – tette hozzá a muzsikáló orvos.


Borbas_Johanna
Fotó: Rómer János

És mit ad a zene a zenésznek? Borbás Johanna úgy fogalmazott, hogy a muzsika kiteljesedést jelent. – Túlzás nélkül mondhatom, hogy a muzsikához fogható egység és teljességélményt nagyon ritkán lehet megtapasztalni az életben.


„Ilyen még nem volt!” – halljuk mostanában az elmaradt kulturális eseményeken és rendezvényeken szomorkodó hangokat, gyógyírként egyelőre a szegedi orvos zenészek természetesen a muzsika lélekemelő hatását ajánlják. – A legjobb „karanténmuzsika” a mi örömzenénk. Ha pedig zenehallgatásról van szó, az abszolút kedvencem az impresszionizmus, Debussy zenéje – állította Pataki Petra. Dr. Kopniczky Zsolt azt mondta: Nálam a csúcs Johann Sebastian Bach! Mindig visszatérek hozzá. Alapvetően a klasszikus zenét szeretem, a barokk zene építkező, intellektuális muzsikája fog meg leginkább, azonban az igényes dzsesszt is kedvelem. Élő koncert hiányában ma már a technika is sokat segít, én például a Facebook-on követem a Müpát és a Budapesti Fesztiválzenekart is. Mendelssohn például számomra igazi örömzene, csodálatos volt a Máté-passiót végighallgatni!

 

SZTEinfo - Lévay Gizella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01