SZTE magazin

IMG_7309-001

Kínától az OTDK első helyezésig

Első helyezést ért az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Chen Xi, az SZTE hallgatója. A kínai hallgató már öt éve tanul a szegedi egyetemen, az alapszakos tanulmányai során szerzett élményei hatására már mesterszakos a Gazdaságtudományi Karon. A tehetséges fiatalt az egyetemisták pénzügyi szokásait vizsgáló kutatásról és az OTDK-s élményekről kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– 2014-ben Stipendium Hungaricum ösztöndíjasként jöttem Magyarországra, hogy megszerezzem az alapszakos diplomámat a Gazdaságtudományi Karon. Ezután úgy döntöttem, hogy itt maradok és mesterképzésre is jelentkeztem. Jelenleg a GTK angol nyelvű mesterképzésen tanulok, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakon. Megszerettem Szegedet és nagyon élveztem az itt töltött időt, így úgy gondoltam, hogy ez a legjobb hely arra, hogy megszerezzem a mesterdiplomámat is – fogalmazott Chen Xi.


IMG_7252


A GTK tehetséges hallgatója a kari koordinátorától hallott az Országos Tudományos Diákköri Konferenciáról. „Hogyan befolyásolja a pénzügyi hozzáállás, a bankkártya használat, és a rendelkezésre álló jövedelem az impulzív vásárlási magatartást az egyetemisták körében?” című dolgozatával első helyezést ért el XXXIV. OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójában. – Azért választottam ezt a témát, mert volt egy kurzusunk, amelyen a pénz pszichológiájáról tanultunk. Foglalkoztatott a kérdés, hogy az emberek vajon hogyan gondolkodnak a pénzükről, mennyire fontos nekik és milyen módon használják. Amikor a barátaimmal vásároltam, sokszor észrevettem, hogy többen közülük megfontoltan költik a pénzüket, mások azonban nagyon könnyen, minden hezitálás nélkül költekeznek. Ezért döntöttem úgy, hogy az előre nem tervezett, gyors vásárlási döntésekről vagyis az impulzív vásárlási magatartásról készítem a dolgozatomat.


IMG_7282


A GTK hallgatója három fő területet határozott meg kutatásában: a pénzügyi attitűd, a bankkártya használat, és a rendelkezésre álló jövedelem. Az egyik legérdekesebb hipotézise a pénzügyi attitűdhöz kapcsolódóan az volt, hogy azokra, akik fontosnak tartják a megtakarítást, kevésbé jellemző az impulzív vásárlási magatartás. Azonban, éppen az derült ki a kutatás során, hogy ez egyáltalán nem igaz, és úgy tűnik, hogy nincsen szignifikáns kapcsolat a kettő között. Az is igazolódott, hogy a fiatalok impulzívabbak lesznek, ha mindig küzdenek az árral. A bankkártya használattal kapcsolatban megállapította, hogy azok, akik impulzív vásárlók, nagyobb valószínűséggel használják a bankkártyájukat. A rendelkezésre álló jövedelemmel kapcsolatban azt feltételezte, hogy azokra, akik több pénzt kapnak a szüleiktől, jellemzőbb az impulzív vásárlási magatartás. A kutatási eredmények elemzése után pedig ez a feltételezés is beigazolódott.


IMG_7315


– A diákok és a tanárok a gazdasági karon olyanok, mintha a családom lennének, mindenki nagyon kedves és barátságos. Ugyanezt éreztem az OTDK versenyen is. Amire a leginkább szeretek visszaemlékezni, azok a mosolygós és bizakodó arcok a többi diáktól és a tanároktól, akik a közönségben ültek, amíg én előadtam a prezentációmat. Azért emeltem ki ezt a pillanatot, mert úgy tapasztaltam, hogy a többi egyetemről érkező diákok a legtöbbször egyedül érkeztek. A prezentációm közben angolul beszéltem, azonban a Power Point prezentációmon a szöveg egyaránt angolul és magyarul is szerepelt. A GTK-ról másik négy külföldi hallgató is indult a versenyen, és mindannyian kaptunk valamilyen díjat – idézte fel az OTDK legemlékezetesebb pillanatait Chen Xi.


Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01