SZTE magazin

farkas_csaba_leveltar_56-os_irat

Eddig be nem mutatott 56-os emlékek a Levéltárban

A Csongrád Megyei Levéltár munkatársa olyan emlékeket mutatott a szegedma.hu újságírójának, amelyek nagy részét korábban még nem publikáltak. A levéltárosok a forradalmi események közepette is gyűjtötték a szórólapokat – tudták, ezek pótolhatatlan emlékek lesznek évtizedek múltán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatvan évvel ezelőtt, 1956. november 4-én indított inváziót a Szovjet Hadsereg Magyarország ellen „Forgószél-hadművelet” néven. A magyar csapatok ugyan nem álltak harcban, s csupán Bibó István maradt a helyén, de a támadás valós volt. Az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárában jártunk, ahol több érdekes dokumentumot és nyomtatványt mutattak meg lapunk munkatársának – írja a szegedma.hu, akinek Farkas Csaba főlevéltáros mesélt az intézmény gyűjteményéről.


A Dóm melletti épületben őrzik Vida Ferenc végbizonyítványát, aki 1934-ben szerezte meg jogi diplomáját a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen. Ő vezette a Nagy Imrét, Maléter Pált, Gimes Miklóst halálra ítélő Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsát. A kegyelmi kérvényeket indoklás nélkül azonnal elutasította.


Több kiáltvány, jegyzőkönyv is megmaradt. A Szegedi Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalt munkástanácsa is megfogalmazta a követeléseit. A levéltár őrzi a szegedi Ideiglenes Városi Munkástanács október 27-én megjelent kiáltványát – ezt az iratot a szélesebb közönség is ismerheti.


Egyes dokumentumok külföldnek, vagy a nemzetközi közvéleménynek szóltak. A szegedi egyetem oktatói a világ egyetemeinek szánták felhívásukat. Készült kétnyelvű röplap – ezt nem csak Szegeden terjesztették -, amely a szovjet katonáknak üzent a forradalom céljairól. „Mit akar Magyarország? Szabadságot!” – írták oroszul. A lapon magyarul szerepelt, hogy juttassák el az adott példányt a megszálló hadsereg tagjainak.


A röplap azonban nem állította meg a tankokat. Egy másolatot láthatunk abból a „színdarabajánlóból”, amelyben „Doktor Münnich Ferenc és a tiszti különítmények művészegyüttese” lép fel. A keményvonalas kommunista majdnem Kádár helyett lett ’56-ban a szovjetek bábja, de végül a fegyveres erők és a közbiztonsági ügyek minisztereként vett részt a megtorlásban. A röpcédula 1956 novemberéből származik. A „művészegyüttes” tevékenysége ellenére még decemberből is ismert sztrájkra történő felhívás.


1956. november 13-án már a félelem lett úrrá az embereken. Mi sem bizonyítja ezt jobban a forradalmi tanács aznapi jegyzőkönyvénél. Ebben a felszólalók többsége név nélkül szerepel, két kivétel van, az MSZMP-s Törköly György és a jogi kar professzora, a forradalom néhány napjáért a börtönt is vállaló Perbíró József.


Komócsin Mihálynak címezték azt a – már publikált – jelentést, amely az egyetemről elbocsátottakat, megróttakat veszi sorra. A neveket ennek ellenére érdemes végigböngészni. Baróti Dezső rektor, Bánkuti Imre, Perbíró József, Schultheisz Emil többé nem oktathatott az egyetemen a dokumentum szerint. A 30 éves Péter László tanársegédet és a 26 éves Szekeresné Ormos Mária adjunktust szintén fegyelmivel távolították el. Magyarország egyik legismertebb történésznője 1988-ban mégis az MSZMP Központi Bizottságának tagja lett. A külföldre távozott hallgatók között is több ismert nevet találtunk, de csak egyet emelünk ki, Mónus Áront, aki a rendszerváltás után Hódmezővásárhelyen letelepedve törvénytelenül adta ki a Mein Kampfot, s nemcsak Orbán Viktort és Horn Gyulát, hanem Szulejmán szultánt is szabadkőművesnek nevezte. Őt az engedély nélküli külföldre távozás miatt zárták ki az egyetemről.


Farkas Csaba elmondta, a dokumentumok nagy része a rendszerváltás után került a levéltárhoz az MSZMP Csongrád Megyei Bizottságának archívumából. Rendelkeznek megyei bírósági és egyetemi dokumentumokkal. 1956-ban maguk a levéltárosok is gyűjtöttek szórólapokat, ezeket sokáig csak külön engedéllyel lehetett megtekinteni.


Fotó: szegedma.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01