Óraadóként dolgozik a szegedi egyetemen Sefcsik Tamás pszichológus. A törökszentmiklósi oktató úgy hét évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni a kávéval és kávézással – írja a szoljon.hu. Nem csak hogy utána olvasott, de otthoni kávéfőzőjét is jobbra cserélte, sőt, kávéőrlőt és kávé pörkölőt is vásárolt otthonra.
A kotyogós kávéfőző főzte kávé után szinte sokként érte a karos kávéfőzővel készíthető, ez a tapasztalat – a minőségi különbség – pedig arra sarkallta, hogy használtan vet és felújított hasonló karos gépeket. Így kezdődött.
Jelenleg a szegedi egyetem oktatója Sefcsik Tamás, és pszichológusként tanácsadást is végez, de igazi nagy szerelme a kávé. Szobakávézót működtet. Mint mondja: a kávézó üzemeltetéséhez tudás és tapasztalat egyaránt kell. Sefcsik Tamás legalább százféle kávét kóstolt, és van már annyira tapasztalt, hogy meg tudja mondani, az adott kávé melyik termővidékről – Etiópiából, Kenyából vagy Dél-Amerikából - származik. Kedvencei a guatemalai és El Salvador-i kávéfajták.
A szegedi egyetem oktatója Sefcsik Tamás, és pszichológusként tanácsadást is végez, de igazi nagy szerelme a kávé. |
Ha külföldön jár, első útja kávézóba vezet, de van kávés utazó szettje is, ha esetleg a külföldi kínálat nem felelne meg neki. A szett pumpás kávéfőzőt, kézi kávéőrlőt és szemes kávét tartalmaz.
Szobakávézójuk nyitása óta otthon csak hétvégén iszik feketét a pszichológus-barista. Munkahelyi ártalom, hogy a kávézóban épp eleget fogyaszt belőle.
Elmagyarázza: minden kávénak másfajta az aromája, és másképpen folyik le. Reggelente a kávégépet és a kávéőrlőt is pontosan be kell állítani, attól függően, milyen kávé kerül bele. Ez elengedhetetlen a tökéletes kávé főzéséhez. És ha valaki túl sok kávét iszik, Sefcsik Tamás szerint arra is van gyógyír: saját tapasztalatai szerint a barna sör.
SZTEinfo - Nyemcsok Éva Eső
Fotó: szoljon.hu