SZTE magazin

Az önmagára káros bolygó, avagy nem csak mi tehetünk a környezetszennyezésről

A régi egyetemi jegyzeteket végre felváltotta a Sós Katalin által szerkesztett, több egyetemi oktató közreműködésével létrejött Környezetfizika című tankönyv. Az új kiadvány segítségével jobban megismerhetjük a mindennapi életünket befolyásoló környezeti tényezőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Környezetfizika című tankönyv lett az egyik főszereplője a 87. Ünnepi Könyvhét egyetemi rendezvényeinek. Az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó sátra előtt a szerkesztő, a lektor és az egyik szerző, Nánai László professzor (SZTE JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet Általános és Környezetfizikai Tanszék) mutatta be az új egyetemi kiadványt.


Kornyezetfizika_Nanai_j

Mivel foglalkozik a környezetfizika?

A környezetfizika fogalmához három témakör tartozik: a természeti jelenségek, az energiatermelés, a környezetvédelem. E témakörök szerint épül fel az új tankönyv. E struktúrát a borító remekül reprezentálja.

Nánai László tanár úr ötletét 2009-ben követte a magyarországi egyetemeken környezetfizikát oktatókkal való tárgyalás, ami után arra jutottak, hogy szükségszerű lenne írni egy új jegyzetet. Ennek a folyamatnak az eredménye a 87. Ünnepi Könyvhéten bemutatott új kiadvány.

A könyv segítségével a természeti jelenségeket is fizikai jelenségekkel tudjuk magyarázni. A könyv abból a megfontolásból született, hogy minél többen megtudják, milyen lehetőségeink és milyen korlátaink vannak a természet erőforrásait használva.

 

  A villámtól a napelemig

A Környezetfizika című tankönyv – többek között – foglalkozik a mágneses térrel is, amelyről nem olyan régen a NASSA kijelentette: vizsgálataik szerint meg fog szűnni a Föld mágneses tere. De helyet kap itt a meteorológiában használt mérőeszközök leírása, a villám és mennydörgés kérdése, a talajfizika, a napelemek működésének technikai leírása is.

Az atomenergia felhasználásáról szóló fejezetből kiderül, hogy a tudósok szerint lesz ennél is biztonságosabb technológia.

– Míg az űrutazás nem annyira fejlett, addig itt kell élnünk – figyelmeztette a könyvbemutató hallgatóságát Nánai László. – Az erőforrásaink korlátozottak, megújulók, de nem végtelenek. Aki ezt nem veszi figyelembe, az öngyilkos – mondta a szegedi egyetem professzora.

 

  A szerző példái

A megújuló energiaforrásra példaként Nánai professzor bemutatta a 25 éves napelemes óráját, ami éjjel feltöltődik a televízió jelzőfényétől, így az óra működtetéséhez még soha nem kellett elemet vennie. Ez nemcsak azért fontos, mert a használt elemmel nem szennyezi a talajt, hanem azért is lényeges, mert még a pénztárcáját is megkímélte a felesleges kiadástól.

– Azt mondják egyes politikusok, hogy a szélerőmű megzavarja a madarak mozgását. De a madarak okosak, maguktól és időben kikerülik a széllapátokat – tette hozzá. Elmondta azt is: energiatartalékaink nagyok jók, de élni kellene velük.

A radioaktivitás nélkülözhetetlenségéből eredően a szövődményekre is gondolni kell. Ezért a tankönyvben helyet kap a háttérsugárzás problémája a röntgen kapcsán, hogy például mekkora dózissal lehet számolni, vagy akár az atomerőművek kapcsán, amelyek minimális káros anyagot bocsátanak ki magukból. A rádióhullámok leírásakor azok biológia hatására is kitérnek a szerzők.


Kornyezetfizika_szerzok_j


Kell-e félnünk a mobil telefonok káros hatásaitól? E kérdésre is válaszol a Környeztfizika című tankönyv. De szó esik a fényszennyezésről, valamint az ipari és természeti katasztrófákról is. Azt is megtudhatjuk, hogy a légköri szennyező anyagok 90 százaléka a földrengések során kerül a légkörbe. Tehát nem csak mi, emberek vagyunk felelősek a környezetszennyezésért, a Föld sem kíméletes magával.

 

SZTEinfo – szöveg és fotó: Vékony Ramóna

 

A 87. Ünnepi Könyvhétről írtuk:

Két sikergyanús kiadvánnyal dob követ a tudománynépszerűsítés állóvizébe Boldogkői Zsolt professzor

87. Ünnepi Könyvhét: Év könyve díjas a Szegedi Egyetemi Kiadó Tudástár sorozata

Az SZTE utcára viszi a tudományt a 87. Ünnepi Könyvhéten

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01