SZTE magazin

Könyvvel a konyhában

Kapi Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar történelem-latin tanár szakos hallgatójától nem áll távol sem a tudomány, sem a konyha. E furcsának ható kettősségről, és a két foglalatosság összekapcsolódásáról beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Éhes ember mindig van – mondja az SZTE BTK történelem-latin tanár szakos hallgatója, Kapi Péter. Ez való igaz, legyen szó az ételről, vagy a tudásról. Nos, Kapi Péter esetében mind a kettő fennáll.


_MG_0868

Az ókortudományok embere

A jelenleg mesterképzésben tanuló hallgató kutatási témája, melyben több alkalommal már előadások keretében is lehetősége volt megnyilatkozni, irodalomtörténeti vonatkozású.

Pomponius Mela De Chorographia című földrajzi munkájának datálásával foglalkozik Kapi Péter. Kiváló hátszelet biztosítottak számára a Szegedi Tudománmyegyetem ugyancsak kiváló oktatói. Például a témavezetője, Nagyillés János, valamint Székely Melinda és Illés Imre Áron.

Mind a történettudományi, mind pedig a Klasszika-Filológiai Tanszékről kaptam segítséget, konferencia és előadás lehetőséget biztosítottak. Ezek jók voltak, mert kaptam visszajelzéseket. Talán kicsit furcsán hangozhat, hogy ugyanazt a témát többször előadtam, azonban minden alkalommal valamilyen részében újat nyújtottam, éppen a kapott visszajelzések miatt – érvelt Kapi Péter.

 

Rómaiak a konyhában

Szabadidejében pedig szívesen foglalkozik gasztronómiával. Kapi Péter nemcsak készíti az éteket, de fotózásukkal is próbálkozik. Hogyan találkozik e két tevékenysége?

– A római kori ételekkel kapcsolatos tervem egy óriási projekt lenne, az egyik fő problémát az okozza, hogy az antik forrásban szerepeltetett zöldségek és alapanyagok nem abban a formában voltak jelen, mint napjainkban. Fontos lépés lenne rájönni, hogy milyen íze lehetett egy-egy hozzávalónak, amiket felhasználtak, és csak azt követően hozzálátni az ételek rekonstruálásához – hangzik a történész tanonctól a magyarázat.

Már korábban is születtek rekonstrukciós kísérletek. De azokat a római kori ételeket mindig egy klasszika-filológus feleség készítette, így ésszerű lépés Péteré, hogy immár egy a téma és korszak iránt elkötelezett képviselőként vegye kezébe a fakanalat.

Annak is jelentősége van, hogy egy-egy hozzávalót mennyire főzöl meg – folytatja a gondolatmenetet – napjainkban jó példa lehet erre a burgonya.

 

Katedra és doktori iskola

A PhD tanulmányok iránt elkötelezett hallgató a tanári szakmát épp azért választotta, hogy részben felkészítse a doktori iskolára, a tudományos pályára.

– Egyrészt csak így tudtam továbbvinni a történelmet és a latin, másrészt a tanári gyakorlatokon tudom gyakorolni az előadásmódot – magyarázta Kapi Péter, aki a kutatói pályát a társadalomtörténet vonalán szeretné kiterjeszteni az ókortudomány keretein belül.

 

SZTEinfo – Litauszki Ágnes

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01