SZTE magazin

Elektromos autóval indulnak világversenyen az SZTE hallgatói

Egyedi tervezésű és építésű, extrém alacsony fogyasztású autóval indulnak a Shell Eco-marathon Europe londoni versenyén a Szegedi Tudományegyetem mérnök és fizikus hallgatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar valamint a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatói második alkalommal indulnak elektromos prototípus autójukkal a Shell Eco-marathon európai versenyén. A június 30. és július 3. között zajló londoni futamon 29 ország közel 200 diákcsapata áll majd rajthoz. A cél, hogy a hallgatók által tervezett és épített járművel minél hosszabb távot tegyenek meg, egyetlen egy kWh energia felhasználásával.


Egy tanév alatt tervezte és építette meg a nyolc fős STECO csapat az alacsony fogyasztású elektromos járművet. Az energiahatékony autó új vázszerkezetet és burkolatot kapott, a jobb teljesítmény érdekében megújították a vezérlést és az akkumulátorokat is. A Zeus névre keresztelt jármű fogyasztása a közúti forgalomban lévő autókéhoz képest mindössze 1/60-ad. A londoni versenyen egy micro számítógépet is kipróbálnak majd, amely menet közben rögzíti az útvonal adatait, például a fogyasztást emelkedőn, gyorsításnál és lassításnál.


szte_elektromos_auto


Péter-Szabó István, az SZTE Mérnöki Kar főiskolai docense a Szeged Tv-nek elmondta: a jármű két kar szoros együttműködésében épült. A Természettudományi és Informatikai Kar az elektronikát, a motor vezérlését adta, a Mérnöki Kar hallgatói pedig a vázszerkezetet, a burkolatot, a hajtásláncot tervezték meg.


- Még a külső burkolat kivitelezése van hátra, és néhány apró simítás az elektronikában – tájékoztatott Seres Imre csapatkapitány. A szegedi hallgatók június 30-án indulnak a londoni versenyre és remélik, hogy autójukkal a középmezőnyben végeznek.


SZTEinfo

Fotó: szegedma.hu


Korábban írtuk:

Sikeresen helyt állt a STECO csapat elektromos prototípus autója

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01