SZTE magazin

A Belau az SZTE hallgatóinak játszott

Rövid idő alatt ért el jelentős sikert a hazai pop piacon a Belau: a zenekarra az HBO már akkor felfigyelt, amikor kijött az első klipjük. Most jártak Szegeden, a JUGYU-napokon adtak koncertet. A zenekart alapító Kedves Péter azt mondta: meglepően jó volt a fogadtatásuk, és máskor is szívesen visszajönnek Szegedre fellépni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

belau_1A Belau zenéje az elvágyódás, tengerpart, utazás hármasára épül, ebből következett maga a név is - mondta Kedves Péter a Szegedi Egyetem Magazinnak. A zenekar alapítója olyan nevet keresett, ami mindezt kifejezi. Így esett a névválasztás a Pápua Új-Gínea és a Fülöp-szigetek között található aprócska kis szigetre, Palaura, amelyet helyi nyelven Belau-nak neveznek.


A polinéz térségbe kevesen jutnak el itthonról, de talán a zenéjük segítségével felidézhető az ottani hangulat.

Amikor az első klipjük kijött - a Hegyi Dórival közösen készített Island of Promise -, az HBO rögtön felfigyelt a dalra. Megkeresték Kedves Pétert azzal, hogy az Aranyélet című minisorozatban van egy jelenet, amihez ez a zene passzolna.


- Régi álmom volt, hogy sorozathoz vagy filmhez írjak zenét, így ez most teljesült - mondta Kedves Péter. - Nagy öröm volt számomra, főleg azért, mert az HBO jó minőségű sorozatokat készít saját gyártásban.


A Belau most háromtagú felállásban koncertezik, Kedves Péter - aki tíz éve, 16 éves korában tanult meg autodidakta módon gitározni, azóta basszus gitáron és billentyűkön is játszik - mellett Buzás Krisztián (basszus gitár) és Matos Gergő (gitár és alapok) állnak a színpadon. A legújabb daluk most jelenik meg, Szécsi Böbével dolgoztak együtt.


Kedves Péter szerint ma Magyarországon nem elég, ha egy zenekar vagy egy zenész tehetséges, a sikerért nagyon sokat kell dolgozni.

- Nagyon sok és komoly munka van a sikerünk mögött – mondta. - Civilben PR ügynökségnél dolgozom, régebben foglalkoztam koncertszervezéssel és zenei menedzsmenttel, ezeket mind jól tudom használni a saját zenekarunknál. Úgy gondolom, ha ilyen formában megy tovább a dolog, akkor pár év múlva akár komoly sikereket is elérhetünk.

Arra a kérdésre, hogy mi a siker, Kedves Péter azt válaszolta: a legfontosabb számára a zenekar, ami 5-6 év tervezés után végre valóra vált.

- Siker számomra az is, hogy hallhatom a saját magam által írt ze3nét úgy, ahogy én elképzeltem. Jó érzés, ha egy dal úgy készül el, ahogy én megálmodtam. Siker lenne az is, ha felléphetnénk külföldön. Most szeptemberben ez valóra válik: a Benelux államokban turnézunk majd. Ami pedig álom kategória: ha egy közepes, külföldi kiadó felfigyelne ránk és szerződtetne, de ez nem reális álom.


Ugyanakkor azt is hozzátette: komoly sikereket értek el már az elmúlt fél évben is, panaszra nincs okuk.

A Belau sokat koncertezik, legutóbb Szegeden a Juhász Gyula-napokon léptek fel.

- Meglepő volt számomra, hogy egy ilyen bulin a lassabb, könnyedebb zenére is van igény. Úgy érzem, a szegedi egyetemistáknak tetszett a zenénk, és annak külön örülünk, hogy a rossz idő ellenére is sokan voltak a koncertünkön. Remélem, hogy még visszatérhetünk Szegedre, szeretnénk a SZIN-en fellépni, de ha ez nem jön össze, ősszel egy klubkoncertet mindenképp adunk a városban.


Belau koncert
A Belau sokat koncertezik, legutóbb Szegeden a Juhász Gyula-napokon léptek fel.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: BelauMusic

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01