2024. április 26., péntek

Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

2022. december 09.

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjét 2022. december 9-én rendezte a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 11.1. csapat tagjai: Tóth Hanna, Miskei Zsófia és Égerházi Gergő nyerték. Felkészítő tanáruk Gőz József volt.

2021. december 06.

2021. december 3-án zajlott az idei Szent-Györgyi tanulmányi verseny elődöntője, a járványhelyzet miatt a megmérettetést, online módon rendezték meg. A verseny érdekessége, hogy nemcsak az egyetem ünnepli 100 éves jubileumát, hanem az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt is már egy évtizede rendezik meg a középiskolások számára.

2021. március 03.

A Szegedi Tudományegyetem 2012 óta rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyen két napon át 170-200 diák vesz részt felkészítő tanáraival együtt. Nemcsak a tudásukról adnak számot, de részt vesznek az SZTE szakmai programjain is. A szegedi egyetem oklevéllel ismeri el azon felkészítő tanárok munkáját, akik több éve visszajárnak versenyünkre, időt és energiát fordítanak arra, hogy a tehetséges diákokat felkészítsék, kísérjék. Sorozatunkban elsőként Veszpréminé Sarusi Klárát, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium biológia-kémia szakos tanárát mutatjuk be, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját.

2020. december 15.

37 csapat mérte össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A döntőbe hódmezővásárhelyi, budapesti, mátészalkai, kaposvári és debreceni csapatok jutottak be.

2020. december 11.

37 csapat méri össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A középiskolások természettudományi ismereteit és kreativitását mozgósító vetélkedő fordulóit az SZTE a koronavírus-járvány miatt ketté bontotta. Az idei elődöntőből 6 csapat jut tovább.

2020. június 25.

A Szegedi Tudományegyetem kilencedik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyén a diákok a tudásukról való számadás mellett szakmai programokon is részt vesznek. A versenyt 2020. december 10-11-én rendezik meg, a jelentkezési határidő 2020. szeptember 15-e. A Szegedi Tudományegyetem közel 200 diákot lát majd vendégül két napon át.

2019. november 06.

Félmillió forintos ösztöndíjat osztottak szét a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén. A 2019. évi megmérettetést a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 1 csapata nyerte, így a külföldi tanulmányúton Kósa Eszter, Szathmári Benedek, Lovas Miklós és felkészítő tanáruk, Gőz József vehet részt.

2019. november 05.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg az SZTE a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyen tehetséges középiskolás diákok mérettetik meg kémia, fizika és biológia tudásukat. A két napon át tartó vetélkedő megnyitóján, november 5-én, közel 180 diák és tanár hallgatta a Nobel-díjas Gérard Mourou előadását.

2019. október 21.

Gérard Mourou Nobel-díjas tudós előadásával nyitják meg a Szegedi Tudományegyetemen, november 5-én az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A rendezvény díszvendége előadásában arról beszél majd: mit tehet egy Nobel-díjas a klímaváltozás ügyében? A szegedi egyetem ismert és elismert természettudományi versenyére három országból érkeznek középiskolás diákok felkészítő tanáraikkal: közel 190-en vesznek részt a kétnapos, szakmai programokat is kínáló rendezvényen.

2019. augusztus 07.

Heidelbergben négynapos tanulmányúton vettek részt július 21. és 24. között a 2018-as SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztesei. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai felkészítő tanárukkal utaztak, a Szegedi Tudományegyetemet Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes képviselte.

2019. július 03.

A Szegedi Tudományegyetem nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyén a diákok a tudásukról való számadás mellett szakmai programokon is részt vesznek: meghallgathatják egy Nobel-díjas tudós előadását, és a szegedi egyetem legmodernebb laborjaiban találkozhatnak az SZTE vezető kutatóival. A versenyt 2019. november 5-6-án rendezik meg, a jelentkezési határidő 2019. szeptember 15-e.

2019. június 18.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjának köszönhetően tekinthettek be az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet munkájába. A diákok izgalmas laborgyakorlaton vehettek részt: az emberi kromoszómákat vizsgálták mikroszkóppal.

2019. április 30.

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetében jártak 2019 tavaszán a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai tanárukkal. A három tanuló a tavaly decemberi Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjaként nyerte el a lehetőséget.

2019. március 27.

Az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetét látogatták meg a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulói és tanárai. A gimnázium diákjai a 2018-as Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték a lehetőséget, hogy betekinthessenek a GYTK laborjaiba és a kutatók munkájába.

2018. december 07.

Heidelbergbe utazhat az SZTE hetedik Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapata, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból a Völgységi Favoritok formáció. A vetélkedő két kérdése is az SZTE rektori hivatala díszterméhez kötődött a döntőn, amelyet a fotókon is ábrázolt helyszínen rendeztek 2018. december 7-én.

2018. december 06.

Hetedik alkalommal szervezte meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt (SZGYTV). A két napon át tartó program-sorozat 2018. december 6-i megnyitó ünnepségén 50 csapat és a diákokat felkészítő tanárok vettek részt, átadták az SZTE Elismerő oklevelét a tehetséggondozásban „rekorder” pedagógusoknak.

2018. december 04.

A Szegedi Tudományegyetem hetedik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyen 50 határon túli és magyar középiskolás csapat méri össze tudását kémia, biológia, fizika tantárgyból. A december 6-án kezdődő versenyen a szegedi egyetem egykori rektorának életéről és munkásságáról is kérdezik majd a diákokat.

2018. november 30.

A Richter Gedeon kiemelten kezeli a fiatal generáció támogatását és tehetséggondozását, hiszen a cég számára kulcskérdés, hogy a diákok érdeklődését felkeltse a gyógyszeripar iránt, és ezzel biztosítsa a szakemberek jövő generációját. A társaság idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

2018. november 28.

Világvezető gyógyszer-transzporter szolgáltatásokat és termékeket kínál a Szegedi Tudományegyetem több intézetével is együttműködő SOLVO. A társaság idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

2018. november 27.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. céljai között szerepel a természettudományos oktatás támogatása, a kiváló hallgatói teljesítmények méltó elismerésének elősegítése. A társaság idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

2018. november 23.

Évek óta áll szoros együttműködésben a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tduományegyetem. A társaság duális képzési és szakmai gyakorlati helyszínként segíti a szegedi hallgatók tanulmányait, és idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

2018. november 22.

A Diákhitel Központ mindig is nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi felelősségvállalásra, melynek középpontjában az edukáció és a tehetséggondozás áll. Ennek jegyében a társaság kiemelten fontosnak tartja, hogy széles körű tájékoztatást nyújtson a fiataloknak az alapvető pénzügyi ismeretekről, segítse a pénzügyi kultúra terjesztését és támogassa a feltörekvő tehetségeket. A társaság idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

2018. június 12.

Hetedik alkalommal rendezi meg magyarországi és határon túli középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A kémia, biológia és fizika tantárgyból, valamint Szent-Györgyi munkásságáról és életéről szóló rangos tanulmányi vetélkedővel az egyetem egykori rektora előtt tiszteleg, ugyanakkor a tehetséggondozásra is hangsúlyt fektet.

2018. április 06.

Az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium diákjai a tavalyi SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték a szegedi kirándulás és intézetlátogatás lehetőségét. A Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetétében részt vettek boncoláson, és a kábítószerekről szóló előadáson is.

2018. március 13.

A kisvárdai Bessenyei Ferenc Gimnázium diákjai vendégeskedtek a gyógyszerésztudományi karon: a 2017-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték az intézetlátogatást.

2018. február 28.

A Cambridge-Szeged Society tagjai látták vendégül az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapatát. A budapesti Baár-Madas Református Gimnázium diákjai és felkészítő tanáruk négy napot töltöttek Cambridge-ben - abban a városban, ahol a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is élt és dolgozott. Megnézték az eredeti C-vitamint, és fogadta őket a világhírű egyetemi város polgármestere.

2018. február 26.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny egyik nyereményeként az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő Központjába látogattak a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai.

2018. február 22.

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert egykori kutatóhelyére, a Szegedi Tudományegyetemre látogattak a Janus Pannonius Gimnázium diákjai. Az egyetem egykori rektorának nevét viselő tanulmányi verseny egyik nyereménye, hogy a pécsi gimnazisták szétnézhettek az SZTE Biokémia Intézetében.

2017. december 08.

Cambridge-be utazik, mert megnyerte a Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata. A fővároson kívül 14 megyéből és a Vajdaságból 59 team érkezett az SZTE különleges, mert több tantárgyat is érintő és a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tisztelgő vetélkedőjére.

2017. december 08.

Olyan tehetséggondozó program a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenye, amelynek minden részvevője nyer – hangzott el a hatodik alkalommal életre hívott vetélkedő nyitányán. A 2017. december 7-én kezdődő rendezvény és a december 8-i döntő résztvevői bekapcsolódnak a Szegedi Tudós Akadémia december 9-én záruló előadás-sorozatába.

2017. december 04.

Hatodik alkalommal rendezi meg középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A kémia, biológia és fizika tantárgyból, valamint Szent-Györgyi munkásságáról és életéről szóló rangos tanulmányi vetélkedővel az egyetem egykori rektora előtt tiszteleg, ugyanakkor a tehetséggondozásra is hangsúlyt fektet.

2017. május 17.

Jubileumi programokkal emlékezik a Szegedi Tudományegyetem arra, hogy egykori rektora nyolcvan éve vehette át az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezéseiért. Az egyetemen a megemlékezések mellett kiállításokkal, tudományos, kulturális és sporteseményekkel, tanulmányi versennyel idézik meg a tudós alakját.

2017. március 24.

Félszáz vetélkedővel a háta mögött 3 alkalommal is résztvevője volt az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenynek Árva Hédi. A debreceni középiskolásból e vetélkedő hatására biológia szakos hallgatóvá lett szegedi egyetemistát a versenyszellem kialakulásáról és hatásairól, a tudományterületek kapcsolatairól is kérdeztük.

2016. november 28.

Hat csapat vívott döntőt, székesfehérvári, debreceni és budapesti diákok lettek dobogósok a több mint félszáz nevező csapat közül a Szegedi Tudományegyetem V. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén. Jutalmat kaptak a legjobb film- és mém-készítők is. A 2 napos program összekapcsolódott a VIII. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozójával.

2016. november 23.

A tavalyi rekordot is túlszárnyalva, idén minden eddiginél több csapatot vár a Szegedi Tudományegyetem az V. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. A jelentkezések alapján az ország több mint húsz városából 55 csapat versenyez majd november 25-én és 26-án, Szegeden. A 60 éves évfordulóra való tekintettel az idei téma: Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban.

2016. július 08.

Az SZTE ötödik alkalommal hirdette meg az egykori rektorának nevét viselő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, melyhez idén is szorosan kapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia által szervezett Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója. A 60 éves évfordulóra való tekintettel az idei téma: Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban.

2015. november 06.

A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium egyik csapata is bejutott a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny (SZGYTV) hatos döntőjébe: a pénteki fináléba a csütörtöki számítógépes forduló eredményei alapján jutottak tovább. Az idei, kétnapos versenyre rekordszámú, 49 csapat nevezett, végül 44 indult. A negyedik SZGYTV-t a budapesti Városmajori Gimnázium csapata nyerte.

2015. október 28.

Idén minden eddiginél több csapat jelentkezett a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre (SZGYTV), amelyet a Szegedi Tudományegyetem hirdet meg negyedik éve középiskolások számára.

2015. június 17.

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány idén is meghirdeti az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A középiskolás diákok 3 fős csapatainak jelentkezését 2015. szeptember 20-ig várják.

2014. november 28.

Közel száz tehetséges középiskolás vett részt a Szegedi Tudományegyetemen 2014. november 28-án rendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A vetélkedő aranyérmese a szegedi Radnóti-gimi RMG 3.0 csapata lett.

2013. november 29.

Magyarország, Vajdaság és Temesvár 16 középiskolája 23 csapata verseng a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A 2013. november 29-i vetélkedő összekapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia bemutatkozó, november 30-ig tartó programjaival.

2013. november 26.

Várják a szurkolókat, a nézőket az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjére. A középiskolások vetélkedőjét 2013. november 29-én 12 óra 45 perctől rendezik az SZTE ÁOK Dóm téri oktatási épületében.

2013. október 16.

November 29-én és 30-án az ország legjobb biológiatanárait és legkiválóbb diákjait látja vendégül a Szeged Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Kétnapos programjukba a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny résztvevői is bekapcsolódnak.

2013. szeptember 17.

A 4 fős középiskolai csapatok számára kiírt 2013. november 29-i vetélkedőn Szent-Györgyi Albert, illetve Klebelsberg Kunó életműve, illetve kora kerül a középpontba.

2012. november 26.

Újra Szegeden járt a „Debreceni Katalizátor” – az október 26-án lezárult SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapata, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákjai és felkészítő tanáruk tartott rendhagyó biokémia-előadást a citrátkörről másodéves SZTE-s orvostanhallgatóknak.

2012. október 26.

Hat csapat küzdött meg egymással remek hangulatban az október 26-i tanulmányi verseny show-szerű fináléjában, de a zsűri végül hét együttest is jutalmazásra érdemesnek talált.

2012. október 18.

Egyetemi oktatók pénzadományai is segítik az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megrendezését, a versengő negyven középiskolai csapat diákjainak, tanárainak jutalmazását. Az október 26-án délután 14 óra 30 perckor kezdődő show-szerű döntőre minden érdeklődőt várnak.

2012. október 18.

Középiskolás diákok csapatait fogadja a Szegedi Tudományegyetemre 2012. október 26-án (pénteken) a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny program-sorozatára. A délutáni események nyitottak: a döntőt nézőként és szurkolóként más diákok, pedagógusok, szülők, érdeklődők is figyelemmel kísérhetik.

2012. október 17.

Segíti az október 26-i Szent- Györgyi Tanulmányi Versenyre nevező több mint harminc iskola diákjait a felkészülésben az SZTE friss www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapja. Az egyetemisták munkáját dicsérő internetes oldalon megtekinthető – többek között – a Szent-Györgyi kiállítások anyaga: a fölnagyítható fotók segítségével sokféle új információ is elérhető a szegedi egyetem egykori kutatójáról, rektoráról.

2012. szeptember 30.

A szegedi egyetem egykori kutatóját, rektorát, illetve az idei Szent-Györgyi emlékév programjait mutatja be az SZTE friss www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapja. Több menüpont alatt is segítséget találnak a 2012. október 26-i Szent- Györgyi Tanulmányi Versenyre nevező több mint harminc iskola diákjai.