2024. május 25., szombat

SZGYTV_nyito

A X. Szent-Györgyi Tanulmányi versenyen „találkozott” Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert

2021. december 3-án zajlott az idei Szent-Györgyi tanulmányi verseny elődöntője, a járványhelyzet miatt a megmérettetést, online módon rendezték meg. A verseny érdekessége, hogy nemcsak az egyetem ünnepli 100 éves jubileumát, hanem az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt is már egy évtizede rendezik meg a középiskolások számára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Képzeljük el, mi történne, ha Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert találkozna 2021-ben!” Az ezzel a címmel meghirdetett kreatív feladatok eredményeit is az SZTE X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny elődöntője végén hirdette ki a szakmai zsűri.

SZGYTV-3

A megnyitón a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Fendler Judit köszöntötte a diákokat és kiemelte, hogy „akik erre a versenyre jelentkeztek nem kérdés, hogy a fizika a kémia és a biológia terén átlagon felüli képességekkel rendelkeznek”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy „olyan elődök nyomdokain haladhatnak, mint Karikó Katalin professzor asszony, aki jelenleg is a világméretű járvány megoldásán dolgozik, vagy mint a verseny névadója, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert”.

SZGYTV-8

Prof. Dr. Dux László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet egyetemi tanára, a tanulmányi verseny zsűrijének elnöke, nyitóbeszédében hangsúlyozta: a tíz éves hagyományokkal rendelkező verseny az egész ország iskoláit megmozgató tudományos vetélkedő. „Tíz év alatt kinevelődtek olyan versenyzőink, akik mára már sikeres kutatók és fejlesztők, ezért úgy gondolom, hogy jó nyomon járunk a tehetségek felkutatásában és motiválásában” – fogalmazott.

SZGYTV-16

Az SZTE X. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhetett minden magyarországi és határon túli középiskolás diák, olyan 3 fős csapatokban, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A versenyre 21 városból és 26 iskolából, 126 diák nevezett. A 2021. december 3-i elődöntőn a 42 csapat közül a 6 legtöbb pontot gyűjtő jutott a fináléba. A döntősök:

- a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium „Bigeneri” nevű csapata,

- a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium „Cinege” nevű csapata,

- a budapesti Városmajori Gimnázium „CSKJ” nevű csapata,

- a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola „Griffmadarak” nevű csapata,

- az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium „OTMG 1” nevű csapata,

- a debreceni Tóth Árpád Gimnázium „TÁG 10.1” nevű csapata.

A 2022 tavaszi döntőben ez a hat csapat küzd majd a győzelemért. De nem csak őket várja az SZTE, hanem az összes benevezett csapatot, mert a diákok nézőként követhetik a finálé történéseit és részt vehetnek a jubileumi programokon, előadásokon és laborgyakorlatokon.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny hagyománya, hogy feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak. A 2021. évben az alapításának 440. évfordulóját ünneplő szegedi egyetem históriájának tudomány- és kultúrtörténeti vonatkozásai mellett nagy hangsúlyt kapott Szent-Györgyi Albert munkássága, valamint a 2016-2020 közötti orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok. A jubileumi programsorozat szerves részének tekinthető a vetélkedő, hiszen tematikai gerincét az SZTE elmúlt évszázadban betöltött tudomány- és kultúrtörténeti szerepe alkotja. A Szegedi Tudományegyetem fontosnak tartja, hogy idén is díjazza azokat a pedagógusokat, akik sokszor a szabadidejüket nem kímélve, évről évre újabb diákokat készítenek fel a megmérettetésre.

SZGYTV_galeria
Képgaléria a megnyitóról

Az összetett, több tantárgyat érintő tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja, zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Csupor Dezső egyetemi docens, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docense. A kérdéssorok összeállítói: Dr. Siposné Musza Katalin egyetemi tanársegéd (SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), dr. Makra Péter (SZTE SZAOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet).

A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt. a Diákhitel a Medtronic és a Richter Gedeon Nyrt.; ezüst fokozatú együttműködő partnere a Szegedi Egyetemi Kiadó és a Bonduelle Central Europe Kft.; bronz fokozatú együttműködő partnere a Hágeni Távegyetem. A verseny további támogatója a Pick Szeged Zrt. és a Maxim Könyvkiadó volt.

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.


SZTEinfo

Fotó: Sahin - Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés