2024. február 24., szombat

Szent-Györgyi emlékoldal: honlap a Nobel-díjas tudósról

A szegedi egyetem egykori kutatóját, rektorát, illetve az idei Szent-Györgyi emlékév programjait mutatja be az SZTE www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapja. Például ott a tudósi életpálya - dióhéjban, olvasható és virtuálisan megtekinthető a nyári emlékkiállítás, illetve a tudománytörténeti séta anyaga.

szentgyorgyi_montazs1932-ben fedezte föl a C-vitamint, kutatómunkája elismeréseként 1937-ben vett át a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert. A jeles évfordulók alkalmából 2012 Szent-Györgyi-emlékév a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE hivatalos honlapja, a www.u-szeged.hu részeként az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatósága, az SZTE Médiacentrum munkatársainak és hallgató gyakornokainak munkája eredményeként elkészült a világszerte ismert szegedi tudós gazdag életpályáját, illetve a szegedi Szent-Györgyi-emlékév programjait részletesen ismertető honlap. A http://www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapra látogató – többek között – kellemes olvasmányokat, tudósításokat, programtippeket, híreket, dokumentumokat talál.


Regényes életrajzban mutatja be Ralph W. Moss, a magyar gyökerekkel rendelkező amerikai szakíró Szent-Györgyi Albertet. A monográfia alapján a Délmagyarországban Újszászi Ilona 7 részes cikksorozatot jelentetett meg, amely a http://www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapon is elérhető. A Szent-Györgyi Albert menüpont alatti cikkek a Nobel-díjas tudós életútjának kevéssé ismert fordulatait, „titkait” is felvillantják. Sőt: mások véleménye is olvasható itt Szent-Györgyi Albertről.


Segíti az 2012-ben megrendezett SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevező több mint harminc iskola csapatainak felkészülését is a http://www.u-szeged.hu/szentgyorgyi. A dióhéjban összefoglalt életrajz melletti Tanulmányi verseny menüpont alatt megtalálható minden, a vetélkedővel kapcsolatos információ, illetve – többek között – az ajánlott irodalom és számos link. Sőt: a Dokumentumtár-ban a szakirodalom nehezen elérhető darabjainak szkennelt változata is.


Aki lemaradt a 2012 nyarán bemutatott szegedi Szent-Györgyi emlékkiállításról, most pótolhatja mulasztását. A Kiállítás menüpont alatt megtalálja a tárlat tablóin, tárolóiban összegyűjtött gazdag információkat. Az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Emlékszobája és az SZTE Klebelsberg Könyvtár külön-gyűjteményének anyaga, valamint a csak itt bemutatott tárgyak, vagyis az egész SZAB-beli kiállítás megtekinthető egy virtuális sétán. Sőt: a menüponton belül A virtuális bemutatóban szereplő képek címszóra kattintás után föltűnő fotók a Picasa webalbumban nagy felbontásban böngészhetők, a nagyító ikon segítségével pedig nagyítani lehet, olvashatóvá téve ezzel a rajtuk szereplő apróbetűs szövegeket!


Kuriózumokat is kínál az Őszi programok menüpont. Itt található csokorba kötve a 2012-es 17. Őszi Kulturális Fesztiválnak a Szent-Györgyi Alberthez kötődő programsora, illetve az ősszel is folytatódó konferenciák anyaga, a koncertekre, sportversenyekre szóló meghívók. Olyan kuriózumokról is informálódhat az érdeklődő, mint hogy 2012. október 9-11. között Szegedre látogat Szent-Györgyi életrajzírója, Ralph W. Moss. Sőt: a szegedi Nobel-díjassal foglalkozó szabadegyetemi program ugyanúgy megtalálható, mint az előadásokon elhangzottakat összegző tudósítások.


Barangolásra hív az Emlékséta menüpont alatti programsor. Sőt: önállóan is sétára indulhat az érdeklődő az innen elérhető „szórólap” térképét és útmutatásait követve, hogy megtudja, „a Szegedről jött új hódító”, Szent-Györgyi tudósi pálya csúcsát jelentő szegedi évei hol és hogyan teltek.


A világra szólóan sikeres, 9 Nobel-díjat is Szegedre vonzó 2012. márciusi rendezvények részletei is kiderültnek.


Időutazásra hív a Dokumentumtár menüpont. Az ezen belüli Dokumentumok között A szegedi diák Hamletről szóló című cikk ugyanúgy megtalálható, mint a Szegedi Egyetem Magazin első, 2012 márciusában a nemzetközi Szent-Györgyi Konferenciát köszöntő száma. Sőt: a konferenciáról a Videók között tekinthető meg az összegző tudósítás.

Végül minden olyan információ, ami az előző kategóriákhoz nem vagy csak részben illeszkedik, az megtalálható a Hírek menüpontban.

SZTEinfo