2024. április 18., csütörtök

„A gyógyszerészet nem szakma, hanem hivatás” Kisvárdai gimnazisták jártak az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán

A kisvárdai Bessenyei Ferenc Gimnázium diákjai vendégeskedtek a gyógyszerésztudományi karon: a 2017-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték az intézetlátogatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A diákokat és kísérő tanárokat dr. Aigner Zoltán, az SZTE GYTK beiskolázási és közkapcsolati dékánhelyettese fogadta, aki a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet oktatója is. Előadása során mesélt a szegedi egyetem alapításáról, az SZTE nemzetközi rangsorokban megszerzett kiváló eredményeiről, valamint arról, hogy Magyarországon 1921-ben kezdődött el a gyógyszerészképzés, akkor még két év alatt szerezhettek diplomát a hallgatók. Ma a képzés öt évig tart.

A karon a hangulat családias: a hallgatók száma 550, ebből 50 a külföldi, ők angol nyelven tanulnak. A dékánhelyettes beszélt a jelentkezés feltételeiről és módjáról, és elmondta azt is, hogy 2012 óta folyamatosan emelkedik a felvett hallgatók létszáma.

A gyógyszerészhallgatók 2013-ban alapították meg a Kabai János Szakkollégiumot, amely az első gyógyszerész szakkollégium volt Magyarországon. Vendégelőadókat hívnak, gyárlátogatásokat, tanulmányi kirándulásokat szerveznek, és ők szervezik minden évben szeptember végén a Kutatók Éjszakája programjait is a karon.

A GYTK-s diákok külföldön is tanulhatnak az Erasmus programban. A hallgatók kari kollégiumban kaphatnak elhelyezést - a GYTK abban a szerencsés helyzetben van, hogy minden diákjának tud kollégiumi elhelyezést biztosítani.

A dékánhelyettes arról is beszélt, hogy a gyógyszerészet nem szakma, hanem hivatás. A gyógyszerészek számos területen el tudnak helyezkedni, így például a gyógyszergyártás területén, gyógyszerfejlesztő cégeknél, végezhetnek klinikai gyógyszervizsgálatokat, dolgozhatnak a kozmetikai iparban, gyógyszertárban, és választhatják a kutatói pályát is. Mivel magas a fizetésük, a gyógyszerészeknél nem jellemző, hogy külföldre mennek dolgozni - mutatott rá Dr. Aigner Zoltán.

Az előadás után a diákok meglátogatták a GYTK Eötvös utcai épületében működő négy intézetet, a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetet, a Gyógyszerkémiai Intézetet, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetet, valamint a Farmakognóziai Intézetet is.

Ezt követően a diákok részt vettek a „Legyél te is gyógynövénykutató” című laborfoglalkozáson, itt különböző koffeintartalmú italok - kávé, tea, energiaital, kóla - összetételét határozták meg vékonyrétegkromatográfiás módszerrel.

SZTE-Info

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés