SZTE televízió

A kínai gazdasági átalakulás - kidurran a kínai lufi?

Kínai Népköztársaság elmúlt közel negyven éve gazdasági szempontból elképesztő sikereket hozott, hiszen az emberiség történetének legnagyobb és leggyorsabb vagyoni növekedésének lehettünk szemtanúi.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A gyors fejlődés alapja elsősorban a számtalan, szorgos kínai munkáskéz miatt az országba érkező befektetések, és az abból kifejlődő export, illetve állótőke felhalmozás jelentette. Ugyanakkor, az 1979 óta követett növekedési modell elé jelentős kihívást állított a pénzügyi világválság és a gazdasági törvényszerűségekből fakadó kényszerek. Így, a kínai kormányzat idejekorán új irányt szabott az ország gazdasági és társadalmi fejlődésének, elkerülendő az akár politikai legitimációját is megkérdőjelező drámai lassulást vagy stagnálást. A kérdés, amelyre az előadás megpróbál válaszokat találni, hogy ez az új stratégia képes lesz-e tovább lendíteni Kínát a fejlett országok által kitaposott ösvényen, vagy kidurran a kínai lufi és az ország ismét gazdasági, politikai és társadalmi káoszba süllyed.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2022. december 02.

SZTE Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny 2022 Péter Lea, a zsűri elnöke gratulál Nagy Anikó első díjához. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. december 1-jén rendezték az idei Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt. Az esemény első díját Nagy Anikó (SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány szak), második díját Kőhalmi Eszter (SZTE JGYPK gyógypedagógia szak), harmadik díját Naphegyi-Boldis Zsuzsanna (SZTE JGYPK nemzetközi program) versmondása nyerte.