SZTE televízió

Gyógyszerhatás és sztereokémia

A királis gyógyszermolekulák esetében a biológiai hatás általában egyik sztereoizomerben van jelen hangsúlyozottabban. Ugyanakkor, a másik sztereoizomer nem kívánt hatás hordozója is lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ennek megfelelően, a gyógyszerkutatás során igen nagy jelentősége van a biológiai hatással rendelkező királis vegyületek valamennyi lehetséges sztereoizomerje szintézisének és külön-külön történő hatástani vizsgálatának.
Az előadás egyszerű, mindenki számára érthető példákon keresztül mutatja be a természetben előforduló izomerek fajtáit. Az enantiomerfelismerés, bár ritkán gondolunk rá, hétköznapjainkban nagyon gyakran jelen levő fogalom, csak fogjunk kezünkbe egy ollót, egy laptopot, egy feliratos ceruzát, vagy esetleg egy söröskorsót. Ezen egyszerű példákon keresztül a hallgatóság meg fogja érteni a gyógyszerhatás és sztereokémia összefüggéseit is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2022. december 02.

SZTE Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny 2022 Péter Lea, a zsűri elnöke gratulál Nagy Anikó első díjához. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. december 1-jén rendezték az idei Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt. Az esemény első díját Nagy Anikó (SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány szak), második díját Kőhalmi Eszter (SZTE JGYPK gyógypedagógia szak), harmadik díját Naphegyi-Boldis Zsuzsanna (SZTE JGYPK nemzetközi program) versmondása nyerte.