SZTE televízió

Emberi erkölcsök-állati formák. Fiziognómia és zoomorfizmus az olasz reneszánszban

A művelődéstörténet sajátos fejezete a test és a lélek kölcsönös egymásrahatását tanulmányozó, ókori alapokon nyugvó fiziognómia. Egyik módszerének számított Arisztotelész óta az állatok külsejével és tulajdonságaival való összevetés.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A humanitas és az animalitas e sajátos kapcsolata az ember erkölcseit zoomorf külsővel ruházta fel, igazolva a természet elemeinek összetartozását. Az előadás a zoomorf fiziognómia történetét vázolja fel külön hangsúlyt helyezve az ember erkölcseit az állatok viselkedésével (is) magyarázó, legnagyobb európai utóélettel rendelkező reneszánszkori szerző, Giovan Battista Della Porta tevékenységére. E szerző Arisztotelész etikája alapján (pl. az ember-szamár, az ember-strucc, a férfi-oroszlán, az ember-majom összehasonlításával) az állatok kozmológiai szerepére világít rá az ember érzelmeinek és jellemének kiismerésében és irodalmi/művészeti ábrázolásában.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2023. november 15.

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttes megalakulásának 70 éves évfordulóját köszöntik a JATE Klubban. Az előtérben dr. Csendes Tibor, az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék egyetemi tanára, az együttes egykori vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttesének 70 éves megalakulási évfordulóját ünnepelte a napokban a szegedi egyetem mintegy 50 régi hallgatója, a néptánccsoport egykori táncosai és zenészei. A JATE Klubban rendezett találkozó sodró emlékezéseiben a történetek a táncelőadásokat körülvevő közös élményekről és végső soron a szabadságról szóltak.