SZTE televízió

Emberi erkölcsök-állati formák. Fiziognómia és zoomorfizmus az olasz reneszánszban

A művelődéstörténet sajátos fejezete a test és a lélek kölcsönös egymásrahatását tanulmányozó, ókori alapokon nyugvó fiziognómia. Egyik módszerének számított Arisztotelész óta az állatok külsejével és tulajdonságaival való összevetés.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A humanitas és az animalitas e sajátos kapcsolata az ember erkölcseit zoomorf külsővel ruházta fel, igazolva a természet elemeinek összetartozását. Az előadás a zoomorf fiziognómia történetét vázolja fel külön hangsúlyt helyezve az ember erkölcseit az állatok viselkedésével (is) magyarázó, legnagyobb európai utóélettel rendelkező reneszánszkori szerző, Giovan Battista Della Porta tevékenységére. E szerző Arisztotelész etikája alapján (pl. az ember-szamár, az ember-strucc, a férfi-oroszlán, az ember-majom összehasonlításával) az állatok kozmológiai szerepére világít rá az ember érzelmeinek és jellemének kiismerésében és irodalmi/művészeti ábrázolásában.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2022. december 02.

SZTE Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny 2022 Péter Lea, a zsűri elnöke gratulál Nagy Anikó első díjához. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. december 1-jén rendezték az idei Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt. Az esemény első díját Nagy Anikó (SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány szak), második díját Kőhalmi Eszter (SZTE JGYPK gyógypedagógia szak), harmadik díját Naphegyi-Boldis Zsuzsanna (SZTE JGYPK nemzetközi program) versmondása nyerte.