SZTE televízió

aranyne_molnar_timea

Az inkontinencia, mint szégyenbetegség lehetséges konzervatív kezelése

A vizeletinkontinencia nemcsak orvosi és szocioökonómiai, hanem higiéniai és nem utolsó sorban pszichológiai problémákat is okoz. Az orvosi problémát az inkontinencia kockázat emelkedését okozó multimorbiditás kiterjedése jelenti: az egyéneknél a betegségek halmozódása növeli az inkontinenssé válás kockázatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A szocioökonómiai problémát az anyagi ráfordítás problémája okozza, amely a családokat és az egyént érintve, higiéniai problémát merít fel, ami az életminőség romlásához vezet. Pszichológiai tekintetben pedig a kontrollcsökkenés szégyenérzettel párosulva egyfajta „fogyatékosság”- ot feltételez a társadalom többi tagjától, így az érintettek tabuként kezelik az inkontinencia problémáját és nem fordulnak szakemberhez. Mint minden vázizom, a gátizom is tréning hiányában veszít erejéből és így nem képes megfelelően ellátni a feladatát. A funkciócsökkenés és –kiesés a testi, lelki és szociális jóllét állapotát veszélyezteti. Egészségtudatossággal és egészséges magatartással a kockázati tényezők csökkenthetők, ily módon a betegségek megelőzhetők. Amennyiben nem figyelünk eme rejtett terület karbantartására, nemtől és kortól függetlenül kialakul az inkontinencia és a nemi együttlét kevésbé örömteli megélése. Célunk bizonyítani, hogy az inkontinencia egyre fiatalabb korban jelenik meg és keressük a leghatékonyabb tréning módszert, ami mind az egészségügy, mind a társadalom, mind az egyén szempontjából a leggazdaságosabb.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2022. december 02.

SZTE Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny 2022 Péter Lea, a zsűri elnöke gratulál Nagy Anikó első díjához. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. december 1-jén rendezték az idei Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt. Az esemény első díját Nagy Anikó (SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány szak), második díját Kőhalmi Eszter (SZTE JGYPK gyógypedagógia szak), harmadik díját Naphegyi-Boldis Zsuzsanna (SZTE JGYPK nemzetközi program) versmondása nyerte.