Mikroinvazív sebészet a nőgyógyászatban

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy bizonyos műtéti beavatkozásokat, minél rövidebb idejű kórházi tartózkodással, minél kisebb megterheléssel és esztétikailag is kedvezőbben oldjunk meg. A minimál invazív sebészet nem új keletű módszer. Végeredményben az endoscopia egyik formája. Az endoscopia gyökerei már régebbi korokban is felismerhetők - (Abulkasim 936-1013) már külső fényforrással végzett nőgyógyászati vizsgálatot. 1901-ben pedig D.O. Ott szentpétervári nőgyógyász végzett először laparoszkópos vizsgálatot. Az 1800-as évek végétől testüregekbe (húgyhólyag, végbél) való betekintést csövekkel, majd lencsével ellátott csövekkel, gyertya, később villanyizzó megvilágítás segítségével oldották meg. A jelenlegi endoszkópia, mely során technikailag kifinomult eszközökkel, merev, vagy felexibilis optikai eszközökkel juthatunk be a testüregekbe, ahol az egyidejűleg bevezetett különféle eszközökkel (ollóval, csipesszel, tűvel) a „nyitott” műtétekhez hasonló beavatkozások végezhetők el. Az endoscopia jelenlegi színvonalát az 1900-as évek végére érte el, azonban jelenleg is hatalmas fejlődésen megy keresztül. Az utóbbi években a technikai eszközök, berendezések egész tárháza került bevezetésre. Videokamera, LCD monitorok, adatrögzítő berendezések segítik a munkát. A technikai berendezéseknek köszönhetően a műtét közben látott kép, részlet gazdag, nagyított és éles, pontos.


A nőgyógyászati endoscopia az általános endoscopiának megfelelő módon fejlődött. Előbb diagnosztikus céllal, majd mind gyakrabban operatív céllal használták a technikát. Egyre bonyolultabb és nehezebb műtéteket végeztek endoscopos úton. Jelenleg számos beavatkozás esetén „gold standardként” kezelik az endoscopiát. Az adnexumok műtétje, a méhen végzett bizonyos beavatkozások (myoma, méhelőesés), endometriosis miatt végzett beavatkozások, méhen kívüli terhesség műtétjei, a sterilisatio, valamint a méheltávolítás is elvégezhető endoszkópos úton. Az utóbbi években bizonyos onkológiai betegségek megoldását is megkísérelték laparoscopos technikával.

„A laparoscopos cholecystectomia kétséget kizáróan azt bizonyítja, hogy lehetőségeinknek csak a fantázia szabhat határt”


Michal J. Zimmer


Ez a megállapítás valóban igaz nemcsak sebészeti, hanem nőgyógyászati gyakorlatunkra is.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.