„Határvidékek és határ menti együttműködések”

Az előadás témája a regionális politika kiemelt területének, a határ menti együttműködések kialakulásának és szervezetei kiépítésének a bemutatása az Európa Unió területén. Az elmúlt évtizedekben létrejött együttműködések különböző típusai (eurorégió, munkaközösség, európai területi együttműködési csoportosulás-EGTC) az évtizedek folyamán hozzájárultak a határok elválasztó hatásának gyengítéséhez, a határ két oldalán élő közösségek közötti kapcsolatok szorosabbá válásához, a jószomszédi kapcsolatok megerősítéséhez.


A határon átnyúló együttműködések szabályozását elősegítő jogi eszközök, valamint az Európai Unió támogatási programjai ösztönzőleg hatottak az Európai Unió belső és külső határai mentén a kapcsolatok fejlődésére. A határ menti együttműködések integráltságának növelésére 2006-ban létrehozott új Európa-jogi, intézményi eszköz az európai területi együttműködési csoportosulás (EGTC). Az előadás aktualitása, hogy Magyarország az elsők között alkotta meg az EGTC nemzeti szabályozásáról a törvényt, és élen jár az EGTC-k alapításában (2014-ben a 46 EGTC közül 18 magyar taggal rendelkezik). A magyar–szlovák határon működő Ister-Granum EGTC az Európai Unió területén a második bejegyzett szervezet.


A határ menti együttműködések fő szereplői nem az államok, hanem a helyi, illetve a regionális önkormányzatok, valamint a gazdasági szféra és civil társadalom képviselői. A jellegzetes természetföldrajzi adottságok, a közös történelmi múlt és a népesség tudatában meglévő régiótudat továbbélése következtében a történelmileg szervesen összetartozó határ menti térségek kapcsolatainak fejlődésében a határ ma már nem az elválasztó, hanem inkább a nemzeteket összekötő funkciót erősíti.

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.