A globalizáció fényei és árnyai


Hatalmas változások mentek végbe az elmúlt században a világgazdaságban .A globális piac széttöredezett a pénzügyi rendszer szétesésével. Létrejön a szocialista állammodell. . Nyugaton is jelentős lett az állam gazdasági szerepe, a Nagy Válság hatására. A termelő tőke mozgását átvette a nemzetközi szervezetek által szabályozott kölcsöntőke –áramlás. A II világháború után a bretton-woods-i rendszer lassan visszaépíti a világkereskedelmet, de még mindig a kölcsöntőke áramlás lesz a jellemző. A világgazdaság két részre szakad, szocialistára, és kapitalistára. A Reagenomics kezdte visszaszorítani nyugaton az állami újraelosztást. Döntő fordulat jött 1990-ben. Újra egypólusú lett a világgazdaság, megindul ismét a termelőtőke áramlása. Létrejön a Washingtoni Konszenzus. A világméretű globalizáció milliárdos munkaerő-volumeneket kapcsol be a világ munkaerő-piacára. Globális pénzügyi és kereskedelmi egyensúlytalanság jön létre.. A gazdaságok egyre inkább külső forrásból finanszírozzák magukat .

A Ford-i vállalatvezetési rendszert (osztozás a jövedelmen) felváltja a neoliberalizmus versenyen alapuló rendszere, a szerződéses modell, a kiszervezések gyakorlata. A tőke elvándorlásának fenyegetése pórázon tartja a munkavállalókat. . Ahol alacsony a bér , ott szűkül a belső piac,de élesedik a verseny a külső piacon, ami viszont nem enged béremelést…Ördögi kör! A termelékenység emelkedése miatt egyre kevesebb munkaerőre van szükség, a munkanélküliség elsőszámú gonddá válik. A profit mohósága korlátlan, trükkös pénzcsinálás is folyik, ami a 2008-as válsághoz vezet. Ez az állam szerepét ismét előtérbe tolja, de csak a piac szolgálólányaként…( Állam szupergarantőr szerepben!) Csökken a szolidarítás a társadalomban. Fény és árnyék tehát egyszerre van jelen a globális kapitalizmusban: nagy technikai haladás, és társadalmi feszültségek fokozódása…

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.