A gazdasági és társadalmi folyamatok mérése és mérhetősége

Minden tudományágban fontos szerepe van a folyamatok, a jelenségek pontos meghatározásának, a mérésnek. A természettudományok forradalmát néhány évszázaddal ezelőtt a mérési módszerek gyors fejlődése alapozta meg. A gazdaságtudomány, más társadalomtudományok számára a mérés módszertanát, valamint annak gyakorlatát a statisztika alapozza meg; a társadalmi-gazdasági folyamatok követéséhez, a jelenségek megbízható értékeléséhez szükséges a statisztikai adatok használata, illetve a statisztikai módszerek alkalmazása.

A modern gazdaság működtetése során hatalmas mennyiségű információ keletkezik; ezek megértéséhez, a gazdaságirányításhoz nélkülözhetetlen a statisztikai jártasság. A társadalomban lejátszódó folyamatok ismerete a gazdaságban fellelhető adatoknál is szerteágazóbb információk elemzését követeli meg. A mélyben rejtőző összefüggések feltárása egyre bonyolultabb vizsgálati módszereket igényel.

A statisztika felelőssége a módszerek kidolgozása, az adatgyűjtés, az adatok feldolgozása és elemzése; a statisztika művészete kiválasztani a megfelelő eljárásokat, mutatókat, amelyekkel legjobban megközelítik a társadalmi gazdasági folyamatok és jelenségek valóságos természetét. A statisztikus növekvő felelőssége ugyanakkor nem veszi, nem veheti el az alkalmazó felelősségét, hiszen a statisztikus feladata az információk közzétételéig terjed.

Az előadás példákkal illusztrálja a modern gazdaság és társadalom valamint a statisztika viszonyát, a statisztika szerepét a jelenkori társadalomban.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.