Bezár

Kiemelt hírek

2024. április 30.
2 perc

„Zöld út a kapcsolódásnak: együttműködési lehetőségek ipar és kutatás között” címmel rendezett workshopot a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL) Szegeden, az MTA SZAB székházban.

2024. április 29.
3 perc

Az mRNS technológia lehetséges felhasználási területei szerteágazóak: néhány éven belül akár daganatos, szív- és érrendszeri, vagy autoimmun betegségek esetén is alkalmazható terápiás stratégiát nyújthat. A Szegedi Tudományegyetemen több mRNS-alapú kutatás zajlik az első magyar Nobel-díjas kutatónő, Karikó Katalin támogatásával. Ezek közül bemutatjuk az SZTE SZAOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Neuroregenerációs Laboratóriumában folytatott kutatómunkát. A kutatóműhely munkatársainak vizsgálata a gerincvelő sérülés mRNS-terápiával történő gyógyítását alapozhatja meg.

2024. április 24.
2 perc

SZTE IKIKK Szegedi Digitális Bölcsészet Laboratórium inkubációs kutatócsoport tudományos ösztöndíjpályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetemen tudományos tevékenységet folytató tehetséges fiatal hallgatók számára az alábbi kutatási tevékenységek végzésére: Digitális bölcsészettel kapcsolatos kutatás

2024. április 24.
2 perc

Hamarosan érkezik az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpont és a Somogyi-könyvtár vadonatúj rendezvény-sorozatának legújabb tudománynépszerűsítő előadása.
A sorozat májusi előadásának vendége Prof. dr. Farkas Beáta egyetemi tanár, az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpont „Zöld és digitális átalakulás” kutatócsoportjának vezetője.

2024. április 24.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott Geotermikus Kutatás-Fejlesztési Központja (GEAR), valamint Földrajzi és Földtudományi Intézete, a Magyarhoni Földtani Társulat Alföldi Területi Szervezetével (MFT) és a Szegedi Távfűtő Kft.-vel (SZETÁV) közösen nemzetközi konferenciát szervezett, amelynek fő témája a használt termálvizek visszasajtolásával kapcsolatos problémák és a megoldást célzó kutatási irányok megvitatása volt.

2024. április 23.
2 perc

Dr. Csatlós Erzsébet izgalmas előadásával folytatódott a “Digitális társadalom” című tudománynépszerűsítő IKIKK-es rendezvénysorozat.

2024. április 11.
6 perc

A Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában jelent meg publikációja az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék docense, Dr. Janáky Csaba által vezetett SZTE IKIKK Fotoelektrokémiai Csoportnak. A cikk témája, a szén-dioxid és a glicerin együttes, több Napnak megfelelő fényerősséggel történő fotoelektrokémiai átalakítása, arra mutat példát, hogy egy közönséges vegyipari melléktermék hogyan alakítható át energiahatékonyan új nyersanyagokká. Az eljárásról a publikáció vezető szerzői, Dr. Janáky Csaba és Dr. Balog Ádám beszélnek.

2024. április 11.
2 perc

2024. április 4-én, csütörtökön fergeteges hangulatú húsvéti tojáskeresést rendezett a Családbarát Egyetem. Az SZTE-munkatársak gyermekeinek szóló programot kézműves foglalkozás, fogászati bemutató, zenés előadás és természeti tudástár tette színesebbé.

2024. április 04.
1 perc

Újabb izgalmasnak ígérkező tudománynépszerűsítő előadással folytatódik az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpontjának vadonatúj rendezvénysorozata a Somogyi-könyvtárban.

2024. április 02.
1 perc

„Digitális társadalom” címmel indított rendezvénysorozatot az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpontja a Somogyi Könyvtárral együttműködve.

2024. április 02.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem családbarát stratégiájának egyik kezdeményezése az SZTE vándorbölcső, amelyre újra lehet pályázni.

2024. március 25.
9 perc

A nemzetközi pályázatok kapcsán a Projektmenedzsment Igazgatóság a következő hírekről, eseményekről nyújt tájékoztatást.

2024. március 22.
5 perc

Ismét teltházzal zajlott az SZTE Alumni Uni Tudásműhelyének előadása a JATE Klubban, ahol ezúttal a rákkutatás új módszereiről hallhattunk információkat. Az eseményen több mint 100 résztvevő volt jelen.

2024. március 22.
2 perc

"Digitális társadalom" címmel vadonatúj rendezvénysorozatot indít az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpontja a Somogyi-könyvtárral együttműködésben.

2024. március 19.
2 perc

Kutatóknak és hallgatóknak tartott bemutatón ismertették az élet- és anyagtudományi kutatásokban egyaránt alkalmazható, csúcskategóriás eszközplatformot, amely a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Korányi fasor 6. szám alatt található épületében érhető el. A március 18-án tartott bemutatón Dr. Ferhan Ayaydin, az SZTE IKIKK, illetve a HCEMM Funkcionális Sejtbiológia és Immunológia egység vezetője beszélt az eszközpark jelenlegi állapotáról és a benne rejlő lehetőségekről.

2024. március 13.
1 perc

TRX edzéstől az önvédelmi oktatásig - az SZTE Sportközpont ingyenes edzésekkel és rendezvényekkel készül az egyetemi polgároknak.

2024. március 11.
2 perc
2024. március 08.
4 perc

A világon mindössze három olyan készülék működik, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja a közelmúltban beszerzett. A spektrál CT új távlatokat nyit a kompozit anyagok, implantátumok, akkumulátorok, katalizátorok vizsgálatában, így képes lesz kiszolgálni az SZTE széles kutatói körét és ipari partnereit. A berendezést Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes adta át.

2024. március 06.
11 perc
2024. március 06.
1 perc
2024. március 01.
6 perc

A legutóbbi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon több generáció is találkozhatott Baráth Katalin író-történésszel, hiszen az „Aki gróf úr akar lenni” történelmi romantikus regénye és az ifjúságot megcélzó „Gőzgépek és pomponlányok” című kötete is ekkor jelent meg. Eddig elsősorban krimik, történelmi regények és egy sci-fi írójaként ismertük, azonban most új műfajban próbálta ki magát. Hamarosan pedig a popkultúrára fókuszáló tanulmánykötetét is olvashatjuk, amely az IKIKK (Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja) támogatásával valósult meg.

2024. február 27.
1 perc

Február 23-24-én rendezték meg a középiskolai Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciájának Humán- és Társadalomtudományi Tematikus Konferenciáját, melyen zsűrielnökként közreműködtek az SZTE oktatói.

2024. február 26.
3 perc

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia apropóján hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Parasport Napját február 22-én a „Lélekmozgató” programon keresztül. A kezdeményezéshez idén a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott. A Topolya sori sportcsarnokban diákok, tanárok, illetve volt és jelenlegi egyetemi hallgatók gyűltek össze a hagyományteremtő céllal rendezett interaktív sportórán.

2024. február 20.
2 perc

Élettudományi és anyagtudományi kutatásokban is alkalmazható az a csúcskategóriás Leica mikroszkóp, amelyet a közelmúltban szerzett be az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja. A tudományos munka elősegítésében nagy szerepet játszó felszerelés használatára az SZTE és a HCEMM kutatói valamint külsős partnerek is pályázhatnak.

2024. február 20.
1 perc

Az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpont keretein belül működő „Jóllét és egészség a digitális korban” kutatócsoport vezetői.

2024. február 15.
17 perc

 

2024. február 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

2024. február 02.
4 perc

Az SZTE-n stratégiai kérdés az egyetemi oktatók hallgatói motivációt erősítő módszertani eszköztárának fejlesztése, melyhez a legmodernebb oktatásmódszertani tananyagokat, tanításmódszertani tréningeket és innovatív digitális eszközöket biztosítja – hangzott el az SZTE IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter 2024. február elsején rendezett szakmai napján, amelynek házigazdája Dr. habil. Tarkó Klára, az OMIK Digitális és Módszertani Fejlesztési Program programvezetője volt.

2024. január 29.
3 perc

Tizenkét ország tizenhárom egyeteméről több mint nyolcvan résztvevő osztotta meg tudományos tapasztalatait személyesen és online a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet PhD-konferenciáján. Az esemény megnyitóját az SZTE IKIKK 3D Központban tartották.

2024. január 25.
1 perc

A Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával 2024. februárjában elindítja a START PRO programot, amelynek célja a piacra lépés és ezt követően a gyors növekedés és skálázhatóság biztosítása.

2024. január 16.
4 perc

A Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával egy új CTG géppel és vajúdókáddal bővült az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika háborítatlan szülőszobája. A fejlesztés illeszkedik az SZTE IKIKK Dél-Alföldi Demográfiai Programjába.

2024. január 13.
5 perc

Az archeogenetikai kutatások terén a Szegedi Tudományegyetem a világ élvonalában helyezkedik el. Az egyetem kutatói előtt ugyanakkor még mindig számos kérdés tisztázatlan. Magyar-kínai együttműködésben tovább vizsgálják őseink, az ázsiai hunok rokonsági, leszármazási viszonyait. Az SZTE archeogenetikai kutatási programjához nyújt 200 millió forint támogatást a magyar kormány – jelentette be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter 2024. január 13-án, szombaton az SZTE-n.

2023. december 15.
1 perc

Elkészült a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL) gondozásában készült "Szén-dioxid-tárolási és -hasznosítási (CCS/CCU) lehetőségek Magyarországon" című Fehér Könyv angol és magyar nyelvű kivonata.