human

Humán és Társadalomtudományi Klaszter

Szakmai vezető:

Prof. Dr. Zakar Péter
zakar.peter[@]szte.hu


Operatív vezető:

Bolgár Zsolt
bolgar.zsolt[@]szte.hu

A klaszter célja az Egyetem innovációs teljesítményének növelése, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának fokozása, az együttműködés erősítése a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplői között a humán és társadalomtudományok területén. A klaszter magában foglalja a Szegedi Tudományegyetem zajló kiváló hazai és nemzetközi, inter- és multidiszciplináris kutatásokat, projekteket olyan változatos területeken, melyek a 21. század társadalmi jelenségeire és kihívásaira keresnek választ (pl. digitális társadalom, IKT, mesterséges intelligencia, társadalmi innováció).
A klaszter elősegíti a kutatási tevékenységet végző egységek közötti hatékony kommunikációt és kooperációt. Kiemelt feladatai közé tartozik a magas innovációs potenciállal rendelkező fejlesztések kezdeményezése és azok megvalósulásának, hasznosításának támogatása, valamint a humán és társadalomtudományi területeken működő kompetenciaközpontok és kutatócsoportok hazai és nemzetközi kutatói hálózatokba történő beágyazódását.

A klaszter a szakmai és operatív vezetők iránymutatásával valósítja meg a tudományterületi klaszterhez tartozó kompetenciaközpontok, kutatócsoportok, illetve külső partnerek szinergikus együttműködésén alapuló tudásbázisok működésének és fejlesztésének összehangolását, valamint a közös alkotómunka megvalósulását. A klaszterbe tartozó kompetenciaközpontok a piaci fejlesztési igényekre reagálni képes kutató-fejlesztő bázissal és infrastruktúrával rendelkező centrumokként hozzájárulnak a partnerség elvének széleskörű megvalósításához: egyetemen belüli, egyetemek közötti, egyetemen kívüli – kormányzati, üzleti/vállalati és civil, nemzetközi – partnerségek létrehozásával, továbbfejlesztésével.
*

«||»

Széchenyi 2020 ESBA