Tudásportál 2016. szeptember

2016. szeptember 19.

A napenergia hasznosításához és tárolásához kínál új módszert, dolgoz ki új anyagokat Janáky Csaba és az általa vezetett MTA – SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport. Az ifjú tudóst eddigi, a levegő szén-dioxid tartalmának a csökkentéséhez hozzájáruló eredményeiről, valamint legújabb sikeréről, az Európai Kutatási Tanács Starting Grant pályázatán elnyert másfél millió eurós támogatás felhasználásáról is kérdeztük.

2016. szeptember 13.

A Szegedi Tudományegyetem 32 kutatója részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatási témapályázatok és a posztdoktori kiválósági program támogatásában. Az elnyert támogatási összeg több mint 900 millió forint.

2016. szeptember 12.

„Nők a tudományban.” Ez a Szabadegyetem – Szeged előadássorozat 2016-2017-es tanév őszi szemeszterének a mottója. Ez a 13 előadás is reprezentálja a tudós nők teljesítményét a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a kutatók 43, az oktatók 44 százaléka nő.

2016. szeptember 09.

Az SZTE és az MTA Berényi Antal-féle Lendület csoportjának sikerült azonosítani azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Berényi Antalt Lendület-csoportjának félidős eredményeiről is kérdeztük.