IMG_9426-001

Emberi torzók a TIK-ben

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Gellért Albert Anatómiai Múzeum emberi preparátum-gyűjteményének válogatása a József Attila Tanulmányi és Információs Központba költözött. A tárlókban torzó, alsó és felső végtagok, ér- és idegképletek is megtekinthetők. A centenáriumi kiállítás október 18-ig látogatható.

A kolozsvári magyar tudományegyetem a román hatóságok üldöztetése után 1921. október 9-től Szegeden folytatta munkáját. Olyan kiváló professzorok támogatták az egyetem Szegedre költözését, mint Davida Leo, aki létrehozta a Leíró- és Tájbonctani Intézetet, benne a későbbi Anatómiai Múzeum alapjait és elindította az orvosképzés alapjául szolgáló anatómia oktatást. Apáthy István professzor, aki a 19. század végén kibontakozó idegtudomány világhírű képviselője volt és nevéhez az Állattani Tanszék felállítása kapcsolódik. Gellért Albert professzor, aki orvostanhallgatóként érkezett Erdélyből Szegedre és 1934-től már az Anatómiai Intézetet vezette. Látta, mekkora szükség van az oktatásban az úgynevezett anatómiai múzeumokra és Davida Leo munkásságán elindulva, egy újonnan kifejlesztett impregnációs technika segítségével hatalmas mértékben kibővítette a ma már Európa-szerte ismert, híres szegedi Anatómiai Múzeumot, ami a nevét viseli.


Anatomia_kiallitas_20210929_BA
Képgaléria a kiállításmegnyitóról.

 

A Gellért Albert Anatómiai Múzeum gyűjteménye rendkívül részletgazdag, precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzókat, szerveket, alsó- és felső végtagokat, zsigereket, szöveteket, ér- és idegképleteket mutat be.


IMG_9404

 

A tárlatot Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg, aki elmondta: a kolozsvári professzorok életútján keresztül mutatja be a kiállítás, hogy milyen viszontagságokkal néztek szembe a szegedi egyetemalapítás során.

 

Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese, a Dr. Gellért Albert Emlékalapítvány elnöke ismertette, hogy az alapítvány támogatásával kaphatott új, modern tárlókat a kiállítás, amely hidat képez a múlt, a jelen és a jövő között. Tárgyi emléket biztosít a múltról, az új módszerek kifejlesztésével pedig a jövőbe mutat.

 

Prof. Dr. Nógrádi Antal, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet vezetője köszönetet mondott Vajda Tamásnak, az SZTE Levéltár vezetőjének és az Intézet munkatársainak azért, hogy a tárlat a TIK-ben megvalósulhatott.


IMG_9437

 

A kiállítás megtekinthető 2021. október 18-ig az SZTE JATIK nyitva tartási idejében.

 

A kiállításról korábban írtuk:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-januar/megujult-szte-aok


Fotó és szöveg: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Holecska_ZoltanHolecska Zoltán – BTK, történelem

Az egyetemválasztáskor több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik legfontosabb köztük az volt, hogy erős legyen az érdeklődési területem kutatása. A másik pedig, hogy megfizethető legyen az ottani élet. Szegeden teljesült az, amit vártam: sokkal olcsóbb, mint Budapest, és a tanulmányaimat is magas színvonalon folytathatom. Ráadásul közel van az otthonomhoz, Békéscsabához is. Így egy év után úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet, mert Szeged egy igazán élhető, diákbarát város.

Ujvari_Greta_kicsiÚjvári Gréta – MK, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki Msc

Bács-Kiskun megyéből jöttem, és mivel nem szerettem volna nagyvárosba menni, Szeged ideális választásnak tűnt. Azért maradtam az SZTE-n mesterképzésen, mert az alapszakon megszerettem az egyetemet, és kiváló oktatókkal találkoztam. Nagyon jó volt a közösség is, ami a mérnöki kart illeti, igazi kis családias hangulatról tudok beszámolni. A kar számos lehetőséget kínál a hallgatóknak a munka, a gyakorlatok terén is, akár duális képzést is választhat az érdeklődő.

További hallgatói vélemények >>>