kiemelt_Erdelyi_Peter

Innovatív, légnevesítéshez kapcsolódó szoftvert fejlesztett az SZTE hallgatója

Oktatási célra fejlesztett interaktív pszichrometriai szoftvert Erdélyi Péter, az SZTE élelmiszermérnök szakos hallgatója. Az SZTE Innovációs Díjjal, és OTDK első helyezéssel elismert újítás az élelmiszeriparban is hatékonyan alkalmazható.

A Hyde pszichrometriai program interaktív diagramokon jeleníti meg a nedves levegő jellemzőinek pontos értékeit, amelyek ismerete az élelmiszer - feldolgozó és - tároló rendszerek működtetése során elengedhetetlen. Így a felhasználó könnyedén beállíthatja a kívánt állapotot. A pszichrometria a levegő hőmérséklete és páratartalma közötti viszonyokkal foglalkozik. A hőmérséklet, az abszolút nedvességtartalom, a relatív páratartalom és az entalpia – ami az energiatartalmat fejezi ki – nemcsak az élelmiszeriparban, hanem számos más területen is jelen van.


Számos területen alkalmazható az újítás


- A levegő csak bizonyos mennyiségben képes vízgőzt megtartani magában, ezért van, hogy ha hideg levegőről megyünk melegebb helyre, akkor a szemüveg bepárásodik. A hideg szemüveglencse a körülötte lévő levegőt lehűti, ami már csak kevesebb vízgőzt képest megtartani. Az entalpia értéke pedig megmutatja, hogy mennyi hőenergiát vesz fel a levegőből a szemüveg, amikor felmelegszik és elpárolog róla a víz – magyarázta Erdélyi Péter mesterszakos hallgató.


- A folyamatnak az élelmiszeripar esetén a légkondicionálásban van szerepe, mivel a légtérnek mindig az adott élelmiszer igényeihez kell igazodni. Például a zöldségek, gyümölcsök tárolásánál, ha túl magas a páratartalom és a pára lecsapódik a zöldségekre, akkor elkezdenek penészedni. Ha túl száraz a levegő, akkor gyorsan párolog a nedvesség, aminek hatására a gyümölcsök fonnyadni fognak. A jelenség a csokoládégyártásban is megfigyelhető. Itt a folyékony csokoládét formába öntik, amit egy hűtőalagúton vezetnek végig, hogy megdermedjen. A hűtőalagútból hidegen kerül ki a forma, de ha a levegő túl meleg és párás az üzemben, akkor a kiöntött csokoládéra lecsapódik a pára. Ez kioldja a cukrot, így a csokoládé kiszürkül. A program egy újabb alkalmazási területe lehet a konvekciós szárítás, amelynek lényege, hogy a kiterített élelmiszer felett meleg levegőt áramoltatunk. Ebben az esetben például azt tudjuk ellenőrizni, hogy mennyire, kell előmelegíteni az áramoltatott levegőt – sorolta az újítás lehetséges alkalmazási területeit.


Az oktatási céllal készült szoftverhez interaktív feladatgyűjtemény is kapcsolódik


- A pszichrometriai szoftver ötlete a témavezetőm, Rajkó Róbert professzor javaslata volt. Az interaktív diagramok kiválóan alkalmazhatók oktatási célra, az elavult, papíralapú diagramok helyett, például légnedvesítési feladatok számolásához. A nyílt hozzáférésű program a hyde.fastmail.jp oldalon érhető el. Ha a hőmérséklet, nedves hőmérő hőmérséklet, harmatponti hőmérséklet, entalpia, relatív páratartalom, nedvességtartalom, és a gőz parciális nyomása közül legalább két adatot megadnunk, akkor a szoftver az összes többit tényezőt automatikusan kiszámolja – tudtuk meg.


Az újításból elektronikus tananyag is készült, ami az elméleti alapok mellett 10 feladatot is tartalmaz. A légnedvesítéshez kapcsolódó interaktív feladatgyűjtemény itt elérhető. A többnyelvű feladattár a számítógépek mellett tableten és okostelefonon is használható. Az on-line gyűjtemény sokat segít a tanulásban, a vizsgákra készülésben, de nemcsak a szegedi hallgatóknak. Az SZTE mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is használják.


Az élelmiszermérnök szakos hallgató újítása a 2015-ös Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójában első helyezést ért el, míg 2016-ban a Szegedi Tudományegyetem leginnovatívabb TDK munkáért járó innovációs díját is elnyerte.


A jövőben kemometriával foglalkozna a tehetséges hallgató


Péter jelenleg szemcseméret eloszlások modellezésével foglalkozik. A kutatási terület a malomiparban fontos, ahol a búza megőrlését követően különböző méretű szemcsék keletkeznek. A szemcsméret-eloszlás ismeretében megbecsülhető a fajlagos felület, ami meghatározza például a lisztszemcsék vízfelvevőképességét, vagy a tésztaképződés idejét.


A mesterszakos hallgató későbbi PhD tanulmányai alatt kemometriával foglalkozna. - A kemometria a matematikai, statisztikai, informatikai módszerek alkalmazása arra, hogy kémiai mérési adatokból a lehető legteljesebben, torzítatlanul kinyerjük a hasznos információkat. Egy kutatói ösztöndíjra is pályáztam, ha nyerek, egy NIR spektrométert szeretnék venni. A műszer a különböző testekről visszaverődő közeli infravörös tartományba eső fényt méri. Az adatokból például fehérjetartalmat, cukortartalmat, zsírtartalmat állapítanak meg. A mérési eredményekből azonban nehéz az információt kinyerni, ebben segít a kemometria – mesélte terveit az egyetemista.



Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna