junior_prima_dijas_maleth_jozsef

Junior Prima díjjal ismerték el az SZTE tudományos munkatársa, dr. Maléth József munkáját

Orvostudomány kategóriában Junior Prima Díjjal ismerték el Maléth József, az SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika tudományos munkatársának munkáját. A díjat Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos adta át az MTA épületében. A díjjal a 30 év alatti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok tudományos munkáját ismerik el.

Tizedik alkalommal adták át a Junior Prima díjakat a magyar tudományos élet azon fiatal tagjainak, akiknek életútja és eredményei valódi inspirációt jelentenek, mert megmutatják, hogy a tanulás, az elkötelezett, komoly munka értéket teremt. A díjazott fiatal tehetségeket idén is rangos tagokból álló szakmai bizottság választotta ki: kutatók, tudósok, intézményvezetők tettek ajánlást arra, hogy tanítványaik, fiatal kollégáik közül kik érdemesek a cím elnyerésére.


- Hegyi Péter professzor jelölt a díjra, akivel jelenleg is több közös projekten dolgozunk együtt. Meglepődtem a jelölésen, de nagyon jól esett – mondta a Szegedi Tudományegyetem díjazottja, Dr. Maléth József, aki a múlt héten vette át a rangos elismerést. (A fotón a hátsó sorban balról a 3.)

A fiatal szegedi kutató kutatási területe a gasztroenterológia, ezen belül is a hasnyálmirigy betegségek kialakulása és lehetséges kezelési módszerei, azt vizsgálja, hogy a sejtek adott stimulusokra hogyan reagálnak.


A szegedi belgyógyászati klinika tudományos munkatársa számára ebben az évben ez volt a második fontos elismerés: felesége, Farkas Klaudia belgyógyász - szintén a szegedi egyetem munkatársa - idén L’Oreal Unesco díjat kapott, kutatási területének középpontjában a krónikus progresszív gyulladásos bélbetegségek, illetve Crohn-betegségek állnak.


A Junior Prima 2016-os további díjazottjai, magyar tudomány kategóriában: Antal László (hidrobiológia), Dékány Éva (nyelvtudomány), Ivády Viktor (fizika), Janacsek Karolina (pszichológia), Kardos Ádám (fizika), Molnár László (csillagászat), Szalay Gergely (idegtudomány), Tárnoki Ádám (orvostudomány), Tárnoki Dávid (orvostudomány), Tóth Arnold (orvostudomány).


SZTEinfo

Fotó: Magyar Fejlesztési Bank