Cythopathologia

A klasszikus pathologia klinikum orientált ága egyben a sebészi pathologia egyik fontos területe a cytologia. A cytologiai diagnosztika két kiemelkedõ pontjaként az exfoliatív gynaecologiai cytologiát, ezen belül ma Magyarországon a nõgyógyászati szûrõvizsgálatokat és a FNA („Fine Needle Aspiration” - finom tu aspiratios cytologiai vizsgálatokat), ezek kiértékelését kell kiemelni. Míg az elõbbi részét kell, illetve kellene, képezze a minden nõi lakosra kiterjedõ szûrõvizsgálatnak, addig az FNA a tapintható többnyire subcutan elhelyezkedõ terime vezérlés nélküli, megint máskor, UH vezérelt mintavételét jelentheti lényegében bármely terimébõl. A vizsgálatot végzõ és kiértékelõ gyakorlata és szakmai tapasztalata az, ami sok esetben a diagnosztikai pontosságot jelenti. A FNA speciális helyet tölt be az emlõ tumorok vizsgálatában, mind a szurésben, mind a diagnosztikában. Az FNA és a gynaecologiaiai cytologia mellet testüregi folyadékok, liquor és bármely exfoliatív, "touch" preparátum vizsgálatát is a cytologiai diagnosztikán belül tartjuk számon.

A szövettani vizsgálatokhoz képest alapvetõ eltérés a szöveti szerkezet hiánya, mely speciális ismereteket tételez fel. Diagnosztikus pontosságát immun-cytochemiával, molekuláris vizsgálatokkal kombinálva exponenciaisan fokozni lehet.

Intézetünk a dél-alföldi cytologiai ellátás egyik pontjaként az SZTE ÁOK Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika irányításával muködõ cytologiai ambulancia mellet mûködik, és a tágabb értelemben vett régiót látja el.

Jelenleg 4 cytopatholologiai irányú képzetséggel rendelkezõ orvos mûködik a területen.

Kiemelendõ a gynaecologiai cytologiai tevékenység, melyhez HPV tipizálás kapcsolódik, és az emlõ diagnosztikában betöltött szerepe. Éves szinten 15,000 gynaecologiai eset több int 3000 nem- gynaecologiai eset kerül véleményezésre ezen belül közel 800 emlõ minta.

Munkatársak
Dr. Hamar Sándor
Dr. Kaiser László

Ajánlott oldalak

http://hpvteszt.hu/index_html_hu?set_language=hu&cl=hu
http://www.genoid.hu
http://www.ifcpc.org/ifcpc/nationalsocieties.html
http://www.cytology-iac.org/
http://www.clinicalcytology.co.uk/
http://www.gfmer.ch/Guidelines/Female_genital_neoplasms/Cervical_cancer_colposcopy.htm
http://www.bsccp.org.uk/
http://www.ifcpc.org/ifcpc/education.html
http://www.ifcpc.org/ifcpc/assets/croatian-examination-imagery/start.htm

Our department also offers a comprehensive cytopathology service. The department receives 15,000 gynaecological slides per annum as part of the cervical screening programme. There are 2000 non-gynaecological cytological specimens and 800 breast FNA’s a year.