Betegek Jogai


Kedves Betegünk!

 

A kórházi tartózkodása alatt Önnek joga, hogy egészségi állapotának megfelelő egészségügyi ellátást kapjon és ennek során mindenkor tiszteletben tartsák emberi méltóságát.

Klinikánkon rendszeresen tájékoztatást kap állapotáról, a javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról, azok kockázatairól, és az ellátás várható kimeneteléről. Betegségével, kezelésével kapcsolatban orvosa tájékoztatja Önt.

Fekvőbeteg osztályainkon – az Ön biztonsága érdekében – „betegazonosító karszalag”-gal látják el, a karszalagon szereplő kód biztosítja azonosíthatóságát.

Kérjük, hogy bent fekvése során legyen tekintettel betegtársaira, az osztályon folyó gyógyító, ápoló és oktatói munkára. A gyógyító légkör biztosításához járuljon hozzá az osztály csendjének, nyugalmának megőrzésével, ennek érdekében kérje meg hozzátartozóit, hogy lehetőség szerint egy időben két fő látogassa.

Intézetünkben egyetemi, főiskolai, egészségügyi szakképzésben résztvevő hallgatókkal találkozhat, kérjük aktív közreműködésével segítse oktatási munkánkat. Köszönjük együttműködését és kívánjunk Önnek is mielőbbi gyógyulást.

Tájékoztatom, hogy a betegek általános jogait és kötelezettségeit az Egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. Törvény tartalmazza részletesen.


KLINIKAI FELVÉTEL


Kérjük, hogy hozzon magával:

- hálóruhát

- tisztálkodási szereket (szappan, fésű, fogmosó, WC-papír, borotválkozó készlet)

- papucsot, ivópoharat, evőeszközöket.

Utcai ruháit és személyes holmiját a kórteremben levő zárható szekrényben helyezheti el.

Az intézet a betegek értékeiért felelősséget nem vállal, ezért kérjük Önt, hogy nagyobb értékeit (ékszert, pénzt) ne hozzon be, vagy helyezzen letétbe. Ebben segít Önnek az osztályvezető ápoló, átvételi elismervény ellenében a gondnokságon lévő biztonsági szekrényben helyezheti letétbe.

Gyermek betegeink kísérőjének csak egyik szülő felvételére van lehetőség.


NAPIREND


REGGELI TEENDŐK


Reggel 5.00 órakor kezdődik a nap tisztálkodással, hőmérőzéssel, ágyak, kórtermek rendbetételével, majd a vizsgálati anyag levétele következik 6.00 órától.


VIZITEK


REGGEL 8.00-9.00


A délelőtti osztályos vizit 7.30 órakor kezdődik, amikor az aznapi és a másnapi vizsgálatokról, beavatkozásokról is tájékoztatást kap. Kérjük, hogy a reggeli vizit előtt ne fogyasszon ételt, italt és szíveskedjen a kórteremben tartózkodni. A vizsgálatok, kezelések általában 7.00 órakor kezdődnek.


EBÉD 12.00-13.00


Professzori vizit hétfőn, csütörtökön délután 13.30-kor kezdődik.

Kérjük az ágyában tartózkodjon. Látogatót ebben az időben ne fogadjon!


CSENDES PIHENŐ, DÉLUTÁNI ÉS ESTI ELFOGLALTSÁG


Ebéd után a csendes pihenő alatt kérjük, hogy lehetőleg ágyba fekve, csendes elfoglaltságot keressen magának. Délutáni vizitre körülbelül 14.00 órakor kerül sor.


VACSORA 16.30 -17.30


Altatott beteg a műtét napján nem vacsorázhat, gyermekek vonatkozásában is.

A vacsorát követően mindenki állapotának megfelelően társalgással, olvasással vagy egyéb elfoglaltsággal töltheti idejét. Esti tisztálkodásra, hajmosásra 19 óra után van lehetőség, a 21.00 órakor történő villanyoltásig. Valamennyi osztályon lehetőség van TV nézésre.

Szakmai indok alapján érvényes altatott beteg nem ehet a műtét napján.


ALKOHOL VAGY MÁS TUDATMÓDOSÍTÓ SZER FOGYASZTÁSA ÉS A

DOHÁNYZÁS AZ INTÉZET EGÉSZ TERÜLETÉN TILOS!


LÁTOGATÁS


A hét minden napján: de. 11-12 és du. 15-16 óráig.

Szerdán, szombaton, vasárnap és ünnepnap: de. 11.00-12.00 és du. 15.00-16.00-ig

 

Hozzátartozói hívására Önt telefonhoz hívják minden nap 16.00 órától 20.00 óráig.

Kérje meg hozzátartozóit, hogy üres tiszta ágyra, valamint az Ön ágyára ne üljenek.

Amennyiben a látogatás alkalmával otthonról hozott élelmiszert is kap, úgy azt névvel ellátva minden osztályon található hűtőszekrényben helyezheti el. Ha bármilyen étel fogyasztásában bizonytalan, kérje ki az osztályos nővér vagy kezelőorvosa tanácsát. Élelmiszert a betegtáskában tárolni Tilos! Víz, folyadék az éjjeli szekrényben való tárolása megengedett, a földön tárolni Tilos!


SZOLGÁLTATÁSOK

- Büfé a klinika parkban található

- Betegjogi képviselő elérhetőségét a klinika területén megtalálja

- A beteg kérésére intézetünk biztosítja vallásának gyakorlását (lelkész személyesen felkeresheti)

- Kezelőorvosa engedélyével lehetősége van hétvégi eltávozásra.

Dr. Rovó László

tanszékvezető egyetemi tanár

a klinika igazgatója