Ágyéki porckorong előboltosulás és porckorongsérv (discus protrusio és discus hernia)

A porckorong víztartalma az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A degeneráció és a hegszövet megjelenésével a porckorong szakadozottá válhat. Ennek következtében kezdetben előboltosul és nyomja a hátsó hosszanti szalagot, később pedig a felette elhaladó ideggyököt, ezzel kifejezett fájdalmat okozva. Ezt az állapotot nevezzük porckorong előboltosulásnak (discus protrusio). Ha a szalag átszakad, a korongból kiszakadt rész (sequester) megjelenik a gerinccsatornában, ahol az idegelemek nyomhatja. Ezt nevezzük kiszakadt porckorongsérvnek (discus hernia).Tünetei:

 

A leggyakoribb és legkorábbi panasz a derékfájdalom, amely kezdetben pihenésre, fekvésre szűnik, később azonban az elviselhetetlenségig fokozódhat. A fájdalom a deréktájról az alsó végtagba sugározhat. Zsibbadás a nyomás alá került ideggyökhöz tartozó bőrterületen jelentkezik az alsó végtagon. Izomgyengeség akkor alakul ki, amikor a nyomás alá került ideggyökhöz tartozó, alsóvégtagi izomcsoport gyengesége jön létre.

A betegség kimutatása fizikális vizsgálattal, valamint MR vagy CT vizsgálattal lehetséges, az MR pontosabb kimutatást tesz lehetővé.Kezelés:

 

Súlyos idegrendszeri érintettség hiányában első lépésként konzervatív (nem műtéti) kezelés javasolandó. Ennek módozatai: ágynyugalom (háton, Z alakban), teljes gerinckímélet mellett fájdalomcsillapítók adása, a kezdeti heves tünetek enyhülésével speciális gerinctorna, gyakori úszás és kerékpározás. A fentieken kívül számos fizikoterápiás és egyéb módszer ismert, amelyek hatásossága egyénenként eltérő lehet: elektromos (galván áramos) kezelés, UH-os kezelés, masszírozás, fűző viselése, paravertebrális és epidurális gyógyszeres kezelés javasolható.


Műtéti kezelés abban az esetben jön szóba, ha az adekvát konzervatív kezelés eredménytelen, és ha képalkotó eljárással kimutatható a tünetekért és/vagy panaszokért felelős porckorongsérv.

A műtét célja: dekompresszió, vagyis az idegelemek nyomás alól történő felszabadítása. Sebészi lehetőségek közül ajánlott: microdiscectomia, melyet hátulról végzünk és nemcsak a kiszakadt darab, hanem a korong degeneratív tartalma is eltávolításra kerül. A műtét pontos típusa azonban mindig egyéni mérlegelést igényel, műtét előtt mindig kérjen felvilágosítást kezelőorvosától a műtéti tervről!