Mozgászavarok

A mozgászavarok kezelésében a sebészi terápia akkor jöhet szóban, ha a gyógyszeres kezelés megfelelően nem tudja csillapítani a tüneteket. Jelenleg két idegebészeti terápiás módszer létezik:

  1. ablatio/roncsolás: az idegrendszeri struktúra roncsolásával funkcióját gátoljuk – irreversibilis, végleges hatás
  2. krónikus stimuláció: az adott központ folyamatos stimulálásával az idegsejtek működését gátoljuk – reverzibilis, visszafordítható


Ha a bazális ganglionok rendszerének valamely része meghibásodik (betegség, traumás sérülés, vérzés, infarctus), a szabályozó körökben fennálló egyensúlyi helyzet felborul. Ennek következtében valamelyik mag túlműködése jön létre, mely klinikailag megjelenő idegrendszeri tünetet, mozgászavart okoz.


Idegsebészeti kezelés során célunk az, hogy a túlműködő mag funkcióját gátolva a basalis ganglionok rendszerében az egyensúlyt helyreállítsuk és így csökkentsük vagy megszüntessük az idegrendszeri tüneteket. Hatásos kezeléshez ismernünk kell a túlműködő magot és annak pontos helyzetét az agyban. Ezek alapján három betegségnél jöhet szóba idegsebészeti beavatkozás:

  1. Parkinson-kór
  2. Primer dystonia
  3. Essentialis tremor


Ma a legkorszerűbb terápia a mély agyi stimulációs kezelés. A rendszer működése hasonló a szív pacemakeréhez, vagyis egy beültetett programozható stimulátor egy elektródán keresztül ingerlést végez. Az elektródák a mély agyi stimulátor esetében az agy speciális mély magjaiban helyezkednek el, a stimulátort pedig a kulcscsont alatt a bőr alá ültetjük be. Az elektródákat speciális műtáti eszközzel, célzó berendezéssel tudjuk az igen kicsiny, 3-4 mm-es agyi magokba eljuttatni. Két féle műtéti technika létezik:

  1. A hagyományos ún. sztereotaxiás keret (egy nehéz fémkeret, mely a beteg fejére van rögzítve a műtét alatt, a beteg fejét és mereven rögzíti) alapú és a
  2. Legkorszerűbb, keret nélküli O-arm (műtét alatti CT felvétel) és navigációs rendszer alapú, ún. NexFrame technika. Ennek az előnye a keret alapú műtéthez képest, hogy gyorsabb, a betegnek és orvosoknak is kényelmesebb műtétet tesz lehetővé, pontossága pedig megegyezik a sztereotaxiás keretével.


Klinikánkon mindkét műtéti technika elérhető. Ma Magyarországon egyedül Szegeden elérhető a keret nélküli, navigációs rendszer alapú (Nexframe) műtét.


Bizonyos esetekben mély agyi stimulációs műtét végezhető pszichiátriai kórképekben (kényszerbetegség, depresszió, stb.), epilepsziában is.