Nyaki porckorongsérv, csigolyaelcsúszás és gerinccsatorna szűkület

A nyaki gerinc betegségei szinte mindig a nyak fájdalmával és a nyaki mozgások korlátozottságával járnak. Az idegelemek nyomása esetén a fájdalom a nyak felől az érintett oldal szerinti felső végtag felé sugárzik, ugyanitt zsibbadás is jelentkezhet. Súlyos tünetnek számít, ha már a felső végtagi izomzat gyengeségét észleljük.

A betegségek kimutatása fizikális vizsgálattal és MR vizsgálattal lehetséges.


Az esetek kb. 90%-ában a konzervatív (nem műtéti) kezelés hatásos és elégséges. Ez fájdalomcsillapítók adásából, a nyak nyugalomba helyezéséből (esetleg nyaki gallér viselése), valamint fizikoterápiából áll. Ennek alapja a nyaki gerinc torna.

Tekintettel arra, hogy ezen eltéréseknél előfordulhat a gerincvelő nyomásának és károsodásának veszélye, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy mindenképpen sebészi kezelés szükséges.


A sebészeti megoldások közül leggyakrabban az elülső behatolásból végzett műtétet választjuk. Ilyenkor a nyaki képletek félretartásával a porckorong és a hátsó hosszanti szalag is teljesen eltávolításra kerül. Részint a vizsgálatok, részint az aktuális műtéti lelet alapján dönthetünk arról, hogy a beavatkozás során szükséges a porckorong pótlása és/vagy a gerinc stabilizálása implantátumok beültetésével (protézis, csavarok, lemezek).

Bizonyos esetekben szükség lehet a nyaki gerinc hátsó behatolásból történő műtétjére. Ilyenkor az idegelemek felszabadítása, valamint a gerinc stabilizálása a tarkó felől végzett műtéti feltárással történik.

Intézetünkben minden típusú nyaki gerincműtét elvégzéséhez rendelkezünk elég tapasztalattal és a lemodernebb eszközök és implantátumok állnak rendelkezésünkre.

A műtét során is szükség van képalkotó elemzésre, ehhez rendelkezésünkre áll mind „C”, mind pedig a legmodernebb „O” alakú képerősítő berendezés (O-arm).

A különlegesen nagy kihívást jelentő esetekre pedig úgynevezett gerinc navigációs rendszert is használunk klinikánkon, amivel a legnagyobb biztonsággal és pontossággal helyezhetők be az implantátumok.