Ágyéki csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis) és gerinccsatorna szűkület (stenosis canalis spinalis)

Spondylolisthesis:

egy csigolyatest elmozdulása egy másikon, mely általában az érintett gerinc szegmentum instabilitásával jár együtt (normál erőbehatásra kóros elmozdulás). Előfordul, hogy porckorongsérvvel társul, az elcsúszás nyíró erőkkel károsítja a porckorongot is. A fájdalmat az idegelemek nyomása és a gerinc instabilitása okozza. Lehet veleszületett is, mely későbbi életkorban okoz panaszokat.


Gerinccsatorna szűkület: 

a gerinccsatorna mind elülső-hátsó, mind oldal-irányú szűkületét jelenti, a betegség az itt futó idegelemek nyomását hozza létre.

A gerinccsatorna szűkület különösen tipikus tünete a járászavar, amely azt jelenti, hogy a beteg csak bizonyos távolság megtételére képes még lassú ütemben is. Bár ez a távolság változó lehet, kezelőorvosa bizonyosan megkérdezi Önt ennek mértékéről.

Egyebekben a tünetek és a konzervatív kezelés hasonlóak a porckorongsérvnél leírtakhoz (lásd fentebb), ezeknél a betegségeknél is elsőként a konzervatív kezelés (nem műtéti) részesítendő előnyben.


A betegség kimutatása fizikális vizsgálattal és MR vagy CT vizsgálattal lehetséges.


Többfajta műtéti megoldás létezik. Mindegyik célja: az idegelemek és gerinccsatorna felszabadítása a nyomás alól, valamint stabilizálás. Ennél a betegségnél különösen igaz, hogy egyéni mérlegelést igényel a műtéti típus megválasztása. A sebész választja meg a behatolás helyét (végezhető a műtét hátulról, oldalról és elölről is), valamint, hogy szükséges-e stabilizálás és ha igen, akkor az implantátumok típusát és számát. az utóbbi esetben általában csavarok, rudak, lemezek és porckorongpótló implantátumok beültetése szükséges.


Intézetünkben minden típusú műtét elvégzéséhez rendelkezünk elég tapasztalattal és a lemodernebb eszközök és implantátumok állnak rendelkezésünkre.


A műtét során is szükség van képalkotó elemzésre, ehhez rendelkezésünkre áll mind „C”, mind pedig a legmodernebb „O” alakú képerősítő berendezés (O-arm).


A különlegesen nagy kihívást jelentő esetekre pedig úgynevezett gerinc navigációs rendszert is használunk klinikánkon, amivel a legnagyobb biztonsággal és pontossággal helyezhetők be az implantátumok.


IMG_0712  IMG_0686-1  IMG_0657-1


IMG_0666  IMG_0739  IMG_0653