rektori_sajtotajekoztato

Részletfizetési lehetőséggel segíti hallgatóit az SZTE

A szakmák határai dinamikusan változnak, ehhez pedig az tud rugalmasan alkalmazkodni, aki olyan széles képzési spektrumú tudományegyetemen szerez diplomát, mint az SZTE – hívja fel a figyelmet Szabó Gábor rektor. A felsőoktatás változó szabályai miatt a felvételi időszakban több kezdeményezéssel is segíti a továbbtanulókat az SZTE.

Három nappal a felsőoktatási felvételi határidő lejárta előtt sajtótájékoztatót tartott a Szegedi Tudományegyetem vezetése. Ennek egyik apropója az intézmény dékáni kollégiumának hétfői döntése volt, melynek értelmében 2012 szeptemberétől részletfizetési lehetőséget biztosítanak mindazon diákoknak, akik nem állami ösztöndíjas helyekre nyernek felvételt.

1Szabó Gábor rektor úgy fogalmazott, gyökeres átalakulás történt a magyar felsőoktatás területén az utóbbi hónapokban, a legkomolyabb változások pedig az államilag támogatott képzési helyeket, illetve azok elosztását érintették. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan reagálnak minderre a felvételizők, érdemi következtetéseket csak az első jelentkezési adatok megismerését követően, március végén vagy április elején lehet levonni. Az akadémikus szerint sajnos sok esetben félrecsúszott az átszervezés kommunikációja, ami tovább nehezíti a helyzetet. Példaként említette, hogy egyes médiumok arról számoltak be, miszerint vidéken megszűnne a jogászképzés, holott annyi történt, hogy egyes vezető vidéki egyetemeknek ezúttal nem jutott az államilag finanszírozott kvótából. Ugyanakkor – fogalmazott – az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara ezzel együtt is nagy presztízsű oktatói gárdával, piacképes diplomával várja az érdeklődőket. A fakultás folyamatosan fejlődik, éppen közös Európa-tanulmányok képzést indít közösen egy francia egyetemmel, s a szakra nemcsak itthoni, hanem külföldi diákokra is számítanak.

A rektor kiemelte: az intézmény minden segítséget megad majd azoknak a hallgatóknak, akik nem állami ösztöndíjas helyen kezdhetik meg tanulmányaikat ősztől. A dékáni kollégium hétfőn arról döntött, hogy az önköltséget nem egy összegben, a félév elején kell majd befizetni, hanem részletfizetési lehetőséget biztosít az SZTE (a tervek szerint három részletben történhet a térítés). Emellett a karok saját forrásból, illetve együttműködő vállalatok segítségével ösztöndíjakat alapítanak. A Gazdaságtudományi Karon például első körben már 40 fiatal részesülhet így támogatásban. Az Állam- és Jogtudományi Kar pedig az első szemeszter végén a 10 legjobb tanulmányi eredményt felmutató fiatalnak visszatéríti az önköltséget, s a rendszer további bővítését tűzték ki célul. Összegyetemi szinten pedig tovább működik a már bevezetett SZTE Talent-ösztöndíjrendszer.

- A mai világban megfigyelhető tendencia, hogy az egyes szakmák határai dinamikusan változnak, ezért egyre inkább a multi- és interdiszciplináris képzések értékelődnek föl. Széles és színes képzési kínálatával az SZTE képes követni ezeket a változásokat, s felkészíteni diákjait arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak a munkaerő-piaci trendekhez. Erre csak egy olyan nagy tudományegyetem képes, mint a szegedi, egy kisebb szakintézmény viszont nyilvánvalóan nem – hívta föl minden jelentkező figyelmét Szabó Gábor.

A rektor azt is megemlítette: az idei esztendőben várhatóan állami ösztöndíjas helyeket is el lehet majd nyerni a pótfelvételi keretében, így senkinek sem kell elkeserednie, akik elsőre csak fizetős képzésre jutott be.

Ehhez a gondolathoz kapcsolódott az SZTE oktatási rektorhelyettese, aki kiemelte: érdemes az intézmény felsőfokú szakképzései között is böngésznie annak, aki esetleg kicsit tartana a fizetős tanulmányoktól. Ezen az egyre kedveltebbé, népszerűbbé váló képzési területen is kínál finanszírozott helyeket az egyetem – így Homoki-Nagy Mária. Hozzáfűzte: a felsőfokú szakképzésekről később tovább lehet lépni az alap- és mesterszakokra is, amit megkönnyít, hogy a Szegedi Tudományegyetem lehetővé teszi diákjainak a karok, illetve a szakok közötti átjárást, a párhuzamos képzést. Így az, aki először fizetős helyre kerül be, adott esetben átkerülhet majd államilag támogatott képzésre is tanulmányai során.

A professzor asszony végezetül azt üzente a felvételizőknek: az egyetem központi honlapja mellett látogassanak el a kari weboldalakra is, hogy a lehető legrészletesebb információkhoz juthassanak az SZTE minden egyes szakjáról.

 

SZTEpress

 

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Kocsik EdinaKocsik Edina – BTK – anglisztika

Szerintem Szeged sokkal barátságosabb város, mint Pest. Nagyon közvetlenek az emberek, és mindenhol ismerősökkel találkozok. Tetszik, hogy az egyetem elkötelezett a környezettudatosság iránt. Emellett az oktatás színvonala is kiemelkedő a hazai egyetemek viszonylatában is.




Kubik_SzintiaKubik Szintia – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Vajdaságiként fontos volt számomra, hogy az egyetem közel legyen az otthonomhoz, ezért választottam a Szegedi Tudományegyetemet, illetve azért is, mert nagyon sok pozitívumot hallottam róla korábban. Szegednek több előnye van: a mérete, a pezsgése és a kedvezményei. Tökéletes mert nagyváros, de mégis kisvárosias a légkör, ami igazán hangulatossá teszi. Rengeteg kulturális program közül tudnak választani a diákok, melyek gyakran párosulnak kedvezményekkel is. Nem bántam meg, hogy idejelentkeztem, mert számtalan lehetőséget biztosít az SZTE a diploma megszerzése után is.

További hallgatói vélemények >>>