A szabadalomtól az értékesítésig – ismét Vállalkozói Klub a Szegedi Tudományegyetemen

Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója beszélt a szabadalmaztatás és az üzleti partner megtalálásának nehézségeiről április 17-én. A második félévében járó Vállalkozói Klub programsorozat célja, hogy a hallgatók már tapasztalt vállalati vezetőkkel beszélgetve ismerjék meg az üzleti élet lehetőségeit és buktatóit.

 

Egy temesvári művész alkotása ihlette meg az építészmérnök-feltaláló Losonczi Áront. Az üveget és betont ötvöző szobor adta a LiTraCon, azaz a Light Transmitting Concrete alapötletét, amely a már hagyományos építőanyagnak számító beton mellett optikai szálakat tartalmaz. Az eredmény igen látványos, a bonyolult és nem ok nélkül titkos előállítási móddal áttetsző építőanyagot készít a vállalkozás. Egyesek szerint az évszázad építőanyagát, amelyet 2004-ben a Time magazin az év legfontosabb találmányai között említett.

Rögös út vezetett az első sikerekig. A csongrádi születésű Losonczi Áron 2001-ben állította elő az üvegbetont. Több magyarországi próbálkozás után, egy évvel később, posztgraduális tanulmányainak helyszínén, Svédországban sikerült nemzeti támogatással szabadalmaztatnia ötletét. A 2004-es cégalapítást követően az üzleti partner megtalálása bizonyult a legnehezebb feladatnak. Potenciális partnerek hátráltak ki az utolsó pillanatban a szerződéskötésből, kevesen adtak bizalmat a rendhagyó építőanyagnak. A vállalkozás-indításban a tárgyalási gyakorlat és a marketing-stratégia hiánya okozott nehézségeket Losonczi Áronnak. Az igazi kihívást mindezek mellett egy osztrák cég lépése jelentette. Már évek óta értékesítették a LiTraCon-t, amikor az anyag másolatát gyártó cég felszólalt Losonczi Áron szabadalma ellen. Magyar állami támogatással, jogi úton győzött az üvegbeton, a konkurens vállalkozás már csak licence-szerződéssel gyárthatja a hungaricumot. A LiTraCon más szempontból is sikeresen jött ki az üzleti konfliktusból. Az építészmérnök szabadalma vitatására adott „kreatív válasznak” szánta második találmányát, a LiTraCon pXL-t. A műanyag szálakkal készített beton olcsóbb és könnyebben előállítható variációja volt az eredeti elgondolásnak. Egyben a cég második szabadalma is, ami a nemzetközi piacon is egyedülállónak számít a vállalkozások körében.

Stockholm, London, Washington – csak néhány a városok közül, ahol kiállításokon mutatták be az üvegbetont. A washingtoni építészeti múzeum állandó tárlatának részét képezi a magyar találmány, amit dizájn-díjjal is jutalmaztak. Eladható-e a kérdéses termék, valóban egyedülállóan új dolgot találtunk ki? – a vállalkozó szerint egy ötlet szabadalmaztatásakor ezt a legfontosabb mérlegelni.

Üvegbetonból készült már épület-homlokzat, egy vidéki kápolna keresztje, művészek használják alkotásaikhoz, de beltéri bútorok, dekorációs tárgyak, lámpák, sőt ékszerek alapanyaga is. „Csak az építész fantáziája szab határt a felhasználás módjainak” – mondja Losonczi Ádám.

A Vállalkozói Klub tavaszi záró-előadását április 24-én, kedden tartják az SZTE főépületében (Szeged, Dugonics tér 13.), 17.00-kor. Kojedzinszky Richárd (a Ritek Zrt. egykori vezérigazgatója, egy ipari automatizálással foglalkozó kisvállalat vezetője) előadásában a válságmenedzselés kérdéseit vizsgálja.


A rendezvény a DAOP–5.1.2/C-09-2f-2010-0002, Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja című pályázat keretében valósul meg.


SZTEpress

 

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.



Momen BadarnaMomen Badarna – ÁJTK – international relation

Elsősorban az egyetem nyújtotta ösztöndíj miatt jöttem Szegedre Palesztinából. Miután jobban utánanéztem a képzésnek, megtaláltam, hogy a Szegedi Tudományegyetem világviszonylatban is a legjobb 100 egyetem között van. Ezután nem volt kérdés, hogy én is itt szeretnék tanulni. A város is nagyon szép és igazán diákbarát.




További hallgatói vélemények >>>