Kariko_nyito_web_HU

Új weboldallal és cikkel köszönti az SZTE a szülinapos Karikó Katalint, akit Hanoiban is ünnepelnek

Január 17-i születésnapja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem új, magyar és angol nyelvű weboldallal és cikkel köszönti Karikó Katalint. Az SZTE kutatóprofesszora e jeles napon Hanoiba érkezett, ahol a „VinFuture Award Week” egyik vendégeként ünnepelték, szülinapi tortát és virágcsokrot is kapott.

Fontosak a személyes kapcsolatok. Higgy önmagadban! Koncentrálj arra, amit megtehetsz, amin változtathatsz!” Karikó Katalin tételmondatokba sűrített jó tanácsait emeli ki a Szegedi Tudományegyetem új, magyar és angol nyelvű weboldala.

Kariko_nyito_web_EN_j

Az SZTE kutatóprofesszora a 2021/2022. tanévet megnyitó ünnepségen a gólyákhoz fordulva, útravalóul osztotta meg tapasztalatai egy részét. Karikó Katalin nagyhatású beszédét és a világhíressé lett mRNS-kutatóval kapcsolatos információkat is könnyen elérhetővé teszi az SZTE honlapjáról megnyitható tematikus weboldal.

A „Kisújszállástól Szegeden át a világhírig” fejezetben például új, eddig nem ismert fotókra bukkanhat az érdeklődő. „A tudomány, mindenek előtt” című rész az ismeretterjesztést szolgálja. A weboldal „Díjak, elismerések” fejezete iránytűt ad Karikó Katalin több mint hetven elismerésének a tematizálásához.

A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutató január 17-i születésnapján frissült az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin virtuális kiállítás” anyaga. Az új weboldalról is elérhető dokumentumtár egyik újdonsága az a videofelvétel, amelyen Karikó Katalin, mint a „For Women in Science” fesztivál díszvendége osztja meg inspiráló gondolatait.

Az SZTE hírportál a „Tisztelgés a tudósnak” – fotók és emlékek a január 17-én születésnapját ünneplő Karikó Katalinról című cikkel köszönti az egyetem kutatóprofesszorát.

 213916-pic_2_Science_for_Life_Symposium.JPG.500x0

Ma Hanoiba érkezett, szülinapján tortával és virágcsokorral köszöntötték a világhíres magyar biokémikust.

Kariko_Katalin_szulinapos_vietnami_csokorral_20220117_j

Karikó Katalin a 2022. január 18. és 21. közötti „VinFuture Award Week” egyik vendégeként a „Science for Life” szimpóziumon is részt vesz. A kutatók az energia, a mesterséges intelligencia és az egészség témaköréről beszélgetnek – adta hírül a vietnamnews.vn.

A tudomány jövőjéről néhány Nobel-díjas tudóst, például a Szegedi Tudományegyetemhez és az ELI-hez több szállal is kötődő, az ultrarövid impulzusú lézererősítő technológia „atyjának” tartott Gérard Mourou fejti ki álláspontját.

Az „Egészség jövője” szekcióban a „Breakthrough Prize in Life Sciences 2022” társdíjasai, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora mutatja be a Covid-19 vakcinatechnológiát megalapozó felfedezéseit.

A „VinFuture Science Week” programjában a híres tudósok szenvedélyeikről, eredményeikről és áldozataikról is mesélnek. A rendezvénysor a VinFuture-díjat elnyert kutatók tudományos párbeszédével zárul.

*

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.



Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.