Koszoruzas_nyito

Az SZTE polgárai tisztelegtek a Nobel-díjas példakép, Szent-Györgyi Albert emléke előtt

Paprikakoszorút helyezett el az SZTE rektora és rektorhelyettese Szent-Györgyi Albert egészalakos szobránál 2019. szeptember 16-án. Így is emlékeztek és emlékeztettek az SZTE vezetői és az egyetemi polgárok az intézmény egykori rektorának 126 évvel ezelőtti születésnapjára, illetve Szent-Györgyi Nobel-díja máig ható jelentőségére.

A szegedi universitas hagyománya, hogy az SZTE egykori Nobel-díjas rektora 1893. szeptember 16-i születésnapjára bensőséges ünnepségen emlékeznek az intézmény vezetői és az egyetem polgárai. A 2019. szeptember 16-án a Szegedi Tudományegyetem központi épülete bejáratánál, Szent-Györgyi Albert egészalakos szobra előtt összegyűlt ünneplőket prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora köszöntötte.


IMG_0057

– Egyetemünk meghatározó alakja Szent-Györgyi Albert. Őt ünnepeljük 126. születésnapján. A Nobel-díjas kutató kiváló személyiségének sokoldalúságát, munkabírását számtalan módon méltatták már az elmúlt évtizedekben. A nemzetközi tudományos életben és politikában vállalt szerepének bemutatása túlmutat jelen ünnepségünk keretein. Tapasztalhatjuk, hogy az SZTE vezetője bárhova megy a világban, Nobel-díjas egykori rektorunk személyisége és munkássága meghatározza azt a fogadtatást, amivel találkozik – fogalmazott az SZTE rektora, prof. dr. Rovó László. Így volt ez legutóbb Párizsban is, ahol az European University Alliance for Global Health (EUGLOH) projekt résztvevői találkoztak.

 

Az EUGLOH olyan európai szintű együttműködés, amelynek köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem négy, többségében Európa első 100 legjobb egyeteme közé sorolható intézménynek lett szoros partnere. A párizsi, a lundi, a portói és a müncheni egyetemmel kibontakozó együttműködésben az SZTE aktív szerepet játszik. Ám – az SZTE rektora szerint – ez nehezen alakulhatott volna ki, ha a szegedi universitas nem emeli maga elé Szent-Györgyi Albert munkásságát.

 

– Rendkívül büszkék vagyunk Szent-Györgyi Albert Nobel-díjára, hiszen azt jórészt szegedi kutatásainak eredményeiért érdemelte ki. Ám több mint 80 éve. S ez az időtartam fölhívja a figyelmünket arra, hogy nem bújhatunk el egy 1937-ben történt kiváló esemény mögé – hangsúlyozta prof. dr. Rovó László. – Oda kell figyelnünk, hogy ez az eredmény ne árnyékként, hanem vezető fáklya fényeként vetüljön ránk. Erre adott is minden lehetőségünk. Elég csak párhuzamba állítanunk az akkori időket a jelennel. A kormány és a tudományos élet hihetetlen erő- és forráskoncentrációja jött létre akkor Szegeden, s erre most is adott a lehetőség.


IMG_0059

 

A Szegedi Tudományegyetemen elindult új projektek közül több is rendkívüli eredményekkel, akár egy újabb Nobel-díjjal is kecsegtetnek – vélekedett a rektor. Példaként az SZTE irányításával indított két projektet említett.


IMG_0056

 

– Az ELI-.ALPS kutatóközpont körül kialakuló tudományos, technológiai és ipari parkhoz kötődő, a nukleáris hulladékok kezelésére megoldást kínáló transzmutációs projekt, illetve a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ is akkor lehet sikeres, ha teljes erővel mögéjük állunk. Az is látható, hogy megfelelő támogatással olyan új fejlesztési projekteket tudunk elindítani, amelyek teljesen új pályára tudják állítani egyetemünket – hangsúlyozta az SZTE rektora. – Ugyanakkor egyes egyedül, még erős támogatás esetén sem tudjuk megvalósítani e célokat. Olyan mértékű tudomány- és egyetemfejlesztés zajlik a világban, hogy az SZTE csak akkor töltheti be vállalt szerepét, ha komoly szövetségi rendszert alakít ki. Ennek minősége alapjaiban befolyásolja az egyetem jövőjét.


IMG_0067

 

Szent-Györgyi Albert munkásságát példaként állította minden egyetemi polgár elé az SZTE rektora. Aláhúzta: ha Szent-Györgyi nyomdokaiban haladva keményen dolgozik az SZTE vezetése és minden polgára, akkor nem csupán szép múlttal rendelkezik ez az egyetem, hanem szép jövő előtt áll.


IMG_0074

 

A 126 évvel ezelőtti születésnapra és Szent-Györgyi Albert Nobel-díjra méltó munkásságára emlékezve és emlékeztetve az SZTE rektora, prof. dr. Rovó László, valamint a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, prof. dr. Zakar Péter a világhírű kutató egészalakos szobra mellett elhelyezte a paprikakoszorút.


IMG_0079

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


ondrik-imolaOndrik Imola – ÁJTK: nemzetközi tanulmányok

Szegeden az egyetemi élet hatalmas, számos területen kipróbálhatjuk magunkat: írhatunk az egyetemi újságba, beléphetünk az egyetemi színházba, kórusba, különböző sportklubokba. Megannyi program segíti a külföldi tapasztalatszerzést és jövőnk tervezését is, például az Erasmus-tájékoztató és az Állásbörze.
Fulep_GaborFülep Gábor - ÁOK, általános orvos

Több oka van annak, hogy a Szegedi Tudományegyetemre járok orvosi karra. Az egyik legfontosabb, hogy mindig nagyon jókat hallottam az itteni képzésről, a másik az, hogy Budapestre nem szerettem volna menni, mert már volt tapasztalatom a fővárosi életformáról. Szeged egy vidéki nagyváros, ahol kedvesebbek az emberek, összetartóbb a diákság, ez a tapasztalatom. Mindig is a kémia és biológia állt hozzám közel, ezért nem volt kérdéses számomra a továbbtanulás. A gyakorlati lehetőségeket külön kiemelném az SZTE Általános Orvostudományi Karán, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.