inf_diakolimpia

Az SZTE társszervezésében rendezik a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

A Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A rangos tudományos versenynek a Science Park Szeged területén megvalósuló „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete ad helyet.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, amely az egyik legrangosabb tudományos diákverseny, 1989-ben rendezték meg első alkalommal. Az esemény mára világméretűvé nőtte ki magát, amelyen mintegy 80 ország vesz részt rendszeresen. A 2023-as verseny rendezési jogára a Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közösen pályázott – sikerrel.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gondozásában működő Digitális Jólét Program (DJP) a digitális ökoszisztéma egészét érintő összehangolt kormányzati projekt. A DJP fontos partnere a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, amelynek célja, hogy szakmai fórumként segítse a magyar nyelvterületeken az informatika alkalmazását és fejlesztését, az informatikai kultúra terjesztését, valamint az informatikai oktatást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célként fogalmazta meg, hogy a munkaerő-piaci igényekhez igazodva egyre több fiatal kezdje meg tanulmányait és szerezzen diplomát informatikai felsőoktatási képzésekben, hosszú távon pedig, egyre többen helyezkedjenek el a digitális szakmákban.

 

Ehhez a célkitűzéshez szorosan kapcsolódik a Szegedi Tudományegyetem minden képzési szintre kiterjedő informatikai képzési portfóliója. Felsőfokú alapképzési szakokon több finanszírozási és képzési formában gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus végzettség szerezhető, míg mesterképzési szinten gazdaságinformatikus, info-bionika mérnök, mérnökinformatikus, programtervező informatikus, valamint tanári MA informatikatanár szakképesítéseket ad ki az intézmény. Az SZTE – multidiszciplináris tudományegyetem jellegénél fogva – számos lehetőséget kínál az informatika iránt érdeklődő hallgatóknak az osztatlan tanárképzés területén is. Az Informatika Tehetséggondozó Programból kerülnek ki döntően az Informatika Doktori Iskola hallgatói, akik elméleti számítástudomány, operációkutatás és kombinatorikus optimalizálás, szoftverfejlesztés, mesterséges intelligencia, képfeldolgozás, és műszaki informatika kutatási területen végezhetnek aktív tudományos tevékenységet. A Szegedi Tudományegyetem, az informatikai cégeket és szakmai műhelyeket tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció tagjaként, kiemelkedő oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végez az informatika területén. Az SZTE informatikai képzései hatalmas népszerűségnek örvendenek a magyar és a külföldi hallgatók körében egyaránt, melyet az a tény is alátámaszt, hogy a 2019/2020. tanévre történt jelentkezések között a programtervező informatikus szak volt a legnépszerűbb az egész egyetemen. A több mint 8000 első helyes jelentkező közül több mint 1000 diák valamely informatikai szakot jelölte meg.

 

latvanyterv_informatikai_muzeum2


A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia magyarországi rendezésének külön apropóját adja, hogy 2023-ban lesz a modern számítógép atyja, Neumann János matematikus születésének 120. évfordulója. A rangos nemzetközi diákverseny helyszínéül a volt szegedi szovjet laktanya területén – az országos tudományos és innovációs park hálózatának részeként – megvalósuló Science Park Szeged szolgál majd. A kialakítás alatt levő „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete nem csupán a diákolimpiának ad helyet, hanem az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány gondozásában levő gyűjtemény bemutatótermeinek is.

 latvanyterv_informatikai_muzeum


A kormányzati forrásból és az SZTE kezelésében megvalósuló Science Park Szeged projekt olyan komplex fejlesztés, amely regionális szinten hangolja össze az állami, egyetemi és gazdasági szereplők együttműködését. A tudományos és innovációs park területén néhány éven belül a régió leginnovatívabb, legdinamikusabban fejlődő hazai és nemzetközi vállalkozásai működnek majd, egymással szoros szinergiában, komoly lökést adva ezzel a város és a régió gazdasági fejlődésének.


SZTEinfo

Fotó: Látogató Központ és Informatikai Múzeum látványterv


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Stricz_Walter_kicsiStricz Walter – ÁJTK, jogász

Hogy miért az SZTE? Egyrészt kézenfekvő választás volt dél-alföldi lakosként, másrészt nagyon jókat hallottam magáról az intézményről is. Úgy gondolom, hogy világszínvonalon is ez egy kiemelkedő egyetem, nagyon jó szakmai képzést nyújt a hallgatóknak. Véleményem szerint, aki a mi egyetemünket választja, az egy piacképes diplomát szerezhet, ezután pedig nagyon jó állásokra pályázhat. Kiemelném saját tapasztalataim alapján, hogy magas szakmai kvalitásokkal rendelkező tanári kar áll a hallgatók rendelkezésére, az oktatók többsége készséggel segít azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek az adott téma, terület iránt.


Aryan_MardanpourAryan Mardanpour - ÁOK, orvos

A nevem Aryan Mardanpour és Perzsiából jöttem. Másodéves hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Már közel három éve Magyarországon élek, 8 hónapot Budapesten töltöttem.

Gyerekként a Nagybátyám karrierje inspirált arra, hogy orvosnak tanuljak, Ő egy nagyon sikeres ortopéd sebész az országomban. Miután felvettek a Szegedi Tudományegyetemre, komolyabban kezdtem venni a tanulást, mert Szegeden kimondottan kemény az orvosi kar. Szeretek segíteni az embereknek. Miután befejeztem a tanulmányaimat Szegeden, terveim szerint egy időre szeretnék önkéntes munkát végezni az „Orvosok határok Nélkül” segélyszervezetnél. Szegedre pedig mindig második otthonomként gondolok.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.