kiemelt_menesbirtok_SZTE_egyuttmukodes_2018

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. és az SZTE

Oktatási és kutatási együttműködésről kötött megállapodást a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem 2018. június 14-én. A megállapodás értelmében a ménesbirtok tangazdasági képzés keretében szervezett gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési program helyszíne lesz, a szegedi egyetem hallgatói pedig gyakorlatra alapozott képzésben, közös oktatási-kutatási programokban vehetnek részt.

A mezőhegyesi ménesbirtok és a szegedi egyetem a felsőfokú oktatás, a tehetséggondozás, valamint a kutatás-fejlesztés területén kölcsönösen segítik egymást a jövőben – erről írt alá megállapodást Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

 

Az együttműködés értelmében a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. bekapcsolódik az egyetemi hallgatók szakmai képzésébe, valamint lehetőséget ad a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak bevonására a saját vagyonkezelésben lévő szántóterületek monitorozásához, az agrotechnikai kezelés hatásainak értékeléséhez, az innovatív takarmány-előállítás elősegítéséhez, valamint az állati termék előállítás fejlesztéséhez. Az oktatás területén a ménesbirtok tangazdasági és terepi gyakorlati lehetőséget biztosít az SZTE hallgatói számára különösen a mezőgazdasági mérnöki, vidékfejlesztési agrármérnöki, vadgazda mérnöki, ménesgazda, gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, biomérnöki, környezetmérnöki, földrajz és földtudományi szakterületeken. Az intézmények együttműködnek a hallgatók szak- és diplomadolgozatainak menedzselésében, valamint duális és kooperatív képzések indításában.


SZTE_Menesbirtok

Az eseményen készült képek itt elérhetők.


A megállapodás az oktatás mellett a tehetséggondozásra is kiterjed. Ennek értelmében a Szegedi Tudományegyetem közreműködik a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulóinak tehetséggondozásában: az SZTE Mezőgazdasági Kara a korábbiaknál intenzívebben bekapcsolja a középiskolás tanulókat a pályaorientációs programjaiba.

 

Az együttműködésnek köszönhetően a két intézmény közös kutatás-fejlesztési projekteket indíthat, például a tájspecifikus adottságokkal rendelkező és különleges rendeltetésű területek vadgazdálkodásának fejlesztése, a geoinformatika, a talajtérképezés, az aszály előrejelzés, a vízgazdálkodási problémák és a klímaváltozás okozta hatások modellezésének témakörében.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna