Kiemelt_Szabadegyetem_nok_201609

Az SZTE kutatónői mutatják be eredményeiket a Szabadegyetem-sorozat 2016 őszi szemeszterében

„Nők a tudományban.” Ez a Szabadegyetem – Szeged előadássorozat 2016-2017-es tanév őszi szemeszterének a mottója. Ez a 13 előadás is reprezentálja a tudós nők teljesítményét a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a kutatók 43, az oktatók 44 százaléka nő.

121 éve lesz 2016 novemberében annak, hogy miniszterként Wlassics Gyula – visszaemlékezése szerint – „a konzervatív körök akadékoskodása” ellenére, Ausztriát is megelőzve, intézkedésével 1895-ben megnyitotta a nők előtt az egyetem bölcsészeti és orvosi karait.

 

 

Elsők az egyetemisták és kutatók között

Az első egyetemista lányt, a matematikai és természettudományi karon tanuló Weisz Margitot a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem diákújságja, az Egyetemi Kör hivatalos lapja 1897. október 2-án megjelenő számában mutatta be.

 

Az első női mérnökhallgatót – összesen négy lányt – 1918-ban vették fel a Műegyetemre. Az első női egyetemi tanárt 1930-ban nevezték ki – bukkanunk az információra az internetes adatbázisokban keresgélve.

 

 

Tudós nők társaságai

Magyarországon az 1925-1926. tanévben 10 százalék volt a nőhallgatók aránya. A változás mértékét jelzi, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói között – a 2015-2016. tanév statisztikája szerint – 59 százalék volt a gyengébbiknek mondott nem részesedése.

 

Azt is elárulják a számok, hogy az előző tanév második félévében az SZTE-kutatók 43, az oktatók 44 százaléka nő. A szegedi „tudós nők társaságára” csak részben érvényes a kutatónőkkel kapcsolatos legújabb megállapítás: „A tudomány legmagasabb szintjein a nők éppúgy alulreprezentáltak, mint a társadalom egyéb területein”. A Szabadegyetem – Szeged 2016. őszi szemeszterének a programja is igazolja: változatos témákat tesznek nagyító alá, izgalmas eredményekkel gazdagítják a tudományt az SZTE kutatónői.

 

 

A Szabadegyetem – Szeged XVIII. szemeszterének programja

A Szabadegyetem - Szeged előadásainak az időpontja a szokásos szerda 18.00 óra, helye az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi terme.

 

A 2016 őszén összegyűjtött kari javaslatok, illetve Prof. Dr. Martinek Tamás rektorhelyettes döntése alapján az SZTE szép hagyományú Szabadegyetem – Szeged XVIII. szemeszterének programja:


  • 2016. szeptember 14. – Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér egyetemi tanár (SZTE BTK Neveléstudományi Intézet): Az óvoda és iskola feladatai az értelmi képességek fejlesztése terén – a diagnosztikus mérések (eDia) szerepe és helye a magyar közoktatásban.
  • 2016. szeptember 21. – Prof. Dr. Hodúr Cecília egyetemi tanár (SZTE MK Folyamatmérnöki Intézet): A membránszeparáció és a mikrohullámú energiaközlés alkalmazása a hatékony hulladékhasznosításban.
  • 2016. szeptember 28. – Dr. Farkas Eszter egyetemi docens (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet): A stroke betegség során fellépő agyi sérülések okai.
  • 2016. október 05. – Dr. Nagy-György Judit egyetemi adjunktus (SZTE TTIK Bolyai Intézet): A statisztika szükségessége és hibái.
  • 2016. október 12. – Dr. Barnai Mária egyetemi docens (SZTE ETSZK Fizioterápiás Tanszék): A metabolikus szindróma, azaz a túlsúly és következményeinek vizsgálata.
  • 2016. október 19. – Újváriné dr. Illés Mária főiskolai docens (SZTE ZMK Zeneelmélet Tanszék): Zenét szerző nők a XIX. században.
  • 2016. október 26. – Dr. habil Tarkó Klára főiskolai tanár (SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézet): Nos, Ők is Kisebbség – Hatalom nélkül a mindennapokban.
  • 2016. november 02. – Dr. Ambrus Rita egyetemi docens (SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai Intézet): Hogyan fejlesszünk biztonságos „nanogyógyszereket”? Lehetőségek és kihívások a gyógyszertechnológiában.
  • 2016. november 09. – Dr. Bodnárné Dr. Skobrák Erika főiskolai docens (SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet): A vadgazdálkodás csak vadűzés és erdőzúgás?
  • 2016. november 16. – Dr. habil Sándor Klára főiskolai tanár (SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék): Pletykálásra születtünk? – Mit mond a mai nyelvhasználat a nyelv kialakulásáról?
  • 2016. november 23. – Prof. Dr. Széll Márta egyetemi tanár (SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézet): Napjaink forradalma a genetikai diagnosztikában.
  • 2016. november 30. – Dr. Csete Mária tudományos munkatárs (SZTE TTIK Fizikai Intézet): Plazmonikusan erősített fény-anyag kölcsönhatás.
  • 2016. december 07. – Prof. Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta (SZTE ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézet): Változó világ, változó személyiségi jog(védelem).

 

Minden előadás része az SZTE Szabadegyetem – Szeged tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte. Az SZTE rögzíti a szabadegyetemi előadásokat.

 

A program – az eddigi szemeszterekhez hasonlatosan – utólag megtekinthető lesz többek között az SZTE Szabadegyetemének a honlapján.

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.






Toth_Fanni_felveteliTóth Fanni - TTIK, programtervező informatikus

Az SZTE programtervező informatikus szakján igazán minőségi oktatást kapunk. Ami számomra pozitív, hogy tényleg azt kaptam, amire számítottam, amit hirdettek a nyílt napokon is. Ráadásul, ha valaki ügyes a programtervezésben még esélyt is kaphat, hogy a tanszékünkön dolgozzon. Sokan nem is tudják, de duális képzésben is lehet tanulni, ami nagyon sokat segít a gyakorlatias tapasztalatok megszerzésében, és az egyetem után komoly előnyt jelenthet ez a munkaerőpiacon.


További hallgatói vélemények >>>